DIICOT susține la CCR legea cartelelor telefonice prepay

| 15 sep, 2014

Procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Alina Bica, a înaintat la Curtea Constituţională a României, punctul de vedere al DIICOT referitor la sesizarea formulată de Avocatul Poporului cu privire la Legea privind identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay.

"DIICOT consideră neîntemeiate criticile formulate de Avocatul Poporului, subliniind că legea satisface toate criteriile de constituţionalitate pentru a putea fi pusă în vigoare având caracterul unei legi previzibile şi accesibile', susţine DIICOT, în comunicatul de presă.

Pe 9 iulie, Avocatul Poporului (AP) a sesizat Curtea Constituţională (CCR) cu o obiecţie de neconstituţionalitate având ca obiect Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, pe motiv că această lege contravine unor prevederi constituţionale.

În opinia Avocatului Poporului, legea contravine prevederilor art. 1 alin. (5), art. 26, art. 53 alin. (2) si art. 147 alin. (4) din Constituţia României, deoarece soluţia legislativă referitoare la obligaţia de a stoca datele cu caracter personal pentru o perioadă de 6 luni de la data reţinerii acestora este afectată de un viciu de constituţionalitate din perspectiva considerentelor reţinute în Decizia Curţii Constituţionale nr. 1258/2009.

Totodată, AP apreciază că legea privind comunicaţiile electronice aduce atingere principiului garantării şi ocrotirii vieţii intime familiale şi private de către autorităţile publice şi principiului proporţionalităţii prevăzut expres de art. 53 alin. (2) din Constituţie.

Citeşte şi: Falsa controversă a cartelelor pre-pay cu buletinul


De asemenea, instituţia subliniază că legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 nu reglementează criteriile obiective pe baza cărora trebuie stabilită durata stocării datelor cu caracter personal, astfel încât să fie garantată limitarea sa la strictul necesar.

În acest sens, se consideră că legea criticată nu prevede garanţii suficiente care să permită asigurarea unei protecţii eficiente a datelor faţă de riscurile de abuz, precum şi faţă de orice accesare şi utilizare ilicită a datelor cu caracter personal.

Camera Deputaţilor a adoptat, în iulie, cu 195 de voturi 'pentru', 20 de voturi 'împotrivă' şi 75 de abţineri, iniţiativa legislativă care obligă deţinătorii de cartele telefonice preplatite (prepay) să-şi prezinte datele personale de identificare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ