Dîncu: Proiectul pentru situaţiile de dezastru va fi adoptat în mandatul acestui guvern

| 10 oct, 12:50

Proiectul de act normativ care va permite evacuarea în cazul unor situaţii de dezastru va fi adoptat înainte de terminarea mandatului acestui Guvern, a anunţat luni vicepremierul Vasile Dîncu, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Proiectul se află în lucru şi la Ministerul Justiţiei şi DSU.

"Lucrăm împreună cu Ministerul Justiţiei, cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, luăm şi exemple din alte ţări să găsim o formulă legislativă care să permită evacuarea pe situaţii de dezastru, de pericol public", a precizat Vasile Dîncu, răspunzând unei întrebări în contextul Seminarului privind izolarea seismică, care are loc la Facultatea de Construcţii Civile, Industriale şi Agricole - Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti. 

Potrivit lui Dîncu, proiectul va fi adoptat "cu siguranţă înainte de terminarea mandatului acestui Guvern". 

"Urmează să îl punem în transparenţă publică, probabil (...) spre finalul lunii octombrie, să avem şi o dezbatere cu societatea civilă, pentru că este o problemă importantă pentru România. Acordul populaţiei este foarte important. În tot acest timp se lucrează la diverse elemente ale concepţiei naţionale de răspuns faţă de dezastru", a mai spus Dîncu. 

El a subliniat că este necesară şi o schimbare de mentalitate în România în privinţa riscurilor faţă de dezastre. 

"După 25 de ani, eu înţeleg că nici primarii n-au avut mare curaj să atace dreptul de proprietate al oamenilor. Şi ne-am chinuit să restituim proprietăţile şi atunci proprietatea este la noi sfântă. Problema este următoarea. În mentalitatea publică din România, proprietatea comună este mai puţin importantă decât proprietatea individuală sau scopurile comune sunt mai puţin importante decât cele individuale. Ori trebuie să trecem la o schimbare de mentalitate aici, atunci când este vorba de dezastru, când este vorba de riscuri faţă de dezastre. Trebuie să schimbăm gândirea colectivă. Este mult mai importantă protecţia colectivă decât, să spunem, proprietatea individuală, acolo unde este cazul", a afirmat Dîncu. 

Seminarul privind izolarea seismică este organizat în perioada 10 - 13 octombrie, la Bucureşti, de Ministerul Infrastructurii, Transportului şi Turismului din Japonia, Asociaţia Japoneză de Izolare Seismică şi Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ