Directorul FMI: Există un viitor strălucit pentru Europa, pentru euro şi zona euro

| 18 iul, 2013

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, s-a declarat convinsă joi că zona euro va depăşi criza datoriilor, ea subliniind, într-o vizită în Lituania, importanţa reformelor structurale şi a unei uniuni bancare.

"Cred că există un viitor strălucit pentru Europa şi un viitor strălucit pentru euro şi zona euro", a declarat Lagarde jurnaliştilor, la Vilnius. Acest viitor depinde de continuarea reformelor structurale, consolidarea arhitecturii europene, în special a proiectului uniunii bancare, a adăugat ea.

FMI anticipează pentru anul viitor o creştere economică de 0,9% în zona euro, după o contracţie de 0,6% prevăzută în acest an.

"Nu trebuie să uităm că majoritatea zonelor monetare au nevoie de mult timp pentru a realiza nu doar o uniune monetară sau bancară, ci şi o uniune bugetară", a spus Lagarde în timpul unei dezbateri la Universitatea din Vilnius.

Comisarul pentru Afaceri Economice Olli Rehn a declarat la rândul său marţi că economiile din zona euro sunt pe cale să iasă lent dintr-o recesiune paralizantă, revenirea la creştere fiind aşteptată în a doua jumătate a acestui an.

Lagarde a lăudat Lituania pentru gestionarea crizei. Statul baltic cu trei milioane de locuitori, care speră să intre în zona euro în 2015, a luat măsuri drastice în 2009, după o contracţie economică de 14,8%.

Economia Lituaniei a revenit la creştere în 2010 (+1,4%), iar pentru acest an FMI anticipează un avans de 2,9%.

"Felicit autorităţile lituaniene şi poporul lituanian pentru gestionarea extrem de inteligentă a crizei, ajustarea care a urmat şi revenirea la creştere", a spus şefa FMI.

Lagarde a lăudat totodată eforturile Lituaniei pentru adoptarea euro în 2015, subliniind că acest fapt va permite reducerea costurilor de finanţare şi va asigura stabilitatea financiară a ţării.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ