Discursul şefului FMI, Christine Lagarde, între Micul Paris, Ionesco, progrese şi eficienţă

| 16 iul, 2013

"România a făcut progrese uriaşe din 1990 până acum. Nici nu vă daţi seama cât progres s-a făcut aici, ce eficientă a devenit România ca parte a Uniunii Europene. Bineînţeles că nu a devenit supereficientă, existând însă ineficienţă masivă, dar gândiţi-vă cât drum am făcut împreună", a declarat Christine Lagarde, directorul FMI, la Banca Naţională a României, cu ocazia primei sale vizite în ţară.

În faţa premierului Victor Ponta, a guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, analişti, economişti, bancheri, Christine Lagarde şi-a început discursul prin a lăuda Bucureştiul. "Este primea mea vizită în România. Am fost uluită, mi-a plăcut foarte mult frumuseţea Bucureştiului. Mi-a adus aminte de oraşul meu natal, Paris.  Mi-a adus aminte design-ul clădirilor şi calitatea arhitecturii a multor colţuri din Bucureşti de oraşul meu natal, de Paris. Ceea ce eu consider, de asemenea, că este impresionant nu e doar faptul că România este parte a Uniunii Europene, asta este indubitabil, ci cât de profund ataşaţi sunt toţi oamenii pe care i-am întâlnit de când am sosit aici, la Bucureşti, cât de mult se simt ei români şi europeni în acelaşi timp. Este clar o stradă cu două sensuri în care România este o ţară mândră şi puternică, dar, de asemenea, o ţară care cu putere şi mândrie face parte din Europ", a spus Lagarde.

Potrivit acesteia,  europenii împreună pot prospera. "Bătrana Europă se uită spre Răsărit, iar o ţară ca România se uită spre vest. Aceste viziuni se intersectează", a menţionat oficialul FMI. 

Apoi a continuat: "Vreau sa vă spun unde cred eu că se va ducea lumea. FMI-ul a facut publice săptămâna trecută cele mai noi previziuni. Multe în sensul negativ din păcate: creşterea globală spre 1 %. Am reviziut în scadere această creştere din mai multe motive. Există un anume ritm al acesteia: economiile emergente funcţionează cu prima viteză, SUA, Elveţia, Suedia cu a doua, apoi cu o viteză foarte mică multe ţări care aparţin UE. Previziunea Fondului pentru ele - 0,3 %. Apar astfel riscuri vechi şi noi. Din categoria primelor: când reporneşte creşterea, situaţia fiscală din SUA, a datoriei. Am învaţat să trăim cu asta".

Despre România a spus că au fost făcute progrese uriaşe din1990 până azi. "Au existat şi riscuri şi incertitudini, dar a existat de asemenea curaj şi determinare. Să nu uităm că a fost o perioada în care România a crescut cu viteze pe care doar China şi India le atingea", a spus Lagarde.

Faţă de acum 10 ani, Europa de Răsărit o duce mai bine, PIB/capita s-a triplat, susţine şeful FMI. "În primul rând, trebuie asigurată stabilitatea macro. Multe ţări au deficite fiscale pe care trebuie să le ţină în frâu. Apoi, povara ajustării trebuie împărţită corect. Când decizi să faci consolidare fiscală şi să menţii cadrul fiscal macroeconomic, asta presupune o decizie politică fermă dar şi o împărţire echitabilă a poverii. Altfel, tot efortul e pus în pericol", consideră Lagarde.

Revenind la România, ea spune că această creştere lentă din prezent este ciclică. "Ea reflecta şi blocaje. O parte din cererea adresată acestei regiuni a scăzut pentru că clienţii nu o duc foarte bine. Aveţi un capital uman excelent.
Aveţi resurse energetie foarte valoroase care nu sunt explorate suficient. O să spuneţi că nu sunt bani de investiţii, dar vă asigur că sunt, dacă banii îi veţi cheltui eficient. Fondurile europene trebuie şi ele  utilizate şi mă bucur că o absorbţie mai mare este o prioritate a Guvernului. Aveţi toate ingredientele pentru valorificarea potenţialului ţării dumneavoastră", a mai declarat oficialul FMI.

Spre finalul discursului a spus că prioritatea ţării este să ia în considerare transformările structurale. "România nu numai că va supravieţui dar o va duce mult mai bine. Pe termen lung există şi alte reforme care să ajute creşterea economică. Banii din transporturi şi infrastructură trebuie cheltuiţi foarte bine. Problema companiilor de stat e la fel, extrem de importantă. Tinerii trebuie ajutaţi. Ei reprezinta viitorul şi lor ar trebui să li se adreseze politicile macro. FMI vă va fi întotdeauna un partener", a afirmat Lagarde.

Liberalizarea sectorului energetic își va arăta roadele pe  termen lung

"Aţi făcut foarte mult în ceea ce priveşte sectorul energetic şi al gazelor naturale şi liberalizarea energiei şi, oricât de dureros pare pe temen scurt, îşi va arăta roadele pe termen lung. Sunt şi alte reforme care să vă ajute să fiţi mai competitivi şi România va avea o creştere mai mare, o creştere economică cu incluziuni şi aici mă gândesc la transport, la infrastructură. Banii trebuie să fie folosiţi bine pentru a ne asigura că toţi actorii folosesc bine banii şi, să ne gândim la companiile de stat. Rezolvarea situaţiei lor este foarte importantă, sunt ţinte pe care dumneavoastră trebuie să vi le stabiliţi şi lucruri pe care o să le discutăm la negocieri ", a spus Lagarde.

Potrivit acesteia, îmbunătăţirea climatului investiţional, care să fie orientat nu doar către sectorul privat, înseamnă îmbunătăţirea abilităţii României de a folosi cu eficacitate fondurile UE, să fie folosite la timp, cu o bună guvernanţă, pentru a da roade şi pentru ajusta nevoile de finanţare cu cheltuielile care se fac.

"Viitorul României este un viitor împărtăşit de o generaţie de tineri, cărora trebuie să le daţi un viitor, pe care trebuie să-i ajutaţi să dea formă viitorului lor. Dacă vă uitaţi, problemele nu sunt specifice doar României. Există, consider eu, o discriminare aici, şi mă refer la tinerii care nu au acces la piaţa muncii aşa cum ar trebui să aibă. Avem peste 20% tineri în şomaj, iar această situaţie este un strigăt al tinerilor către noi toţi. Este un proverb în ţara dumneavoastră: Unde-s doi puterea creşte", a explicat oficialul FMI, adăugând că acest proverb îi relevă ceva profund despre ţară.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ