Discuţiile puterii cu opoziţia, fără înjurături

| 03 sep, 2013

Chiar dacă Traian Băsescu continuă să arunce cu petarde, scena politică românească a început ușor-ușor să intre în normalitate și să regăsească parametrii funcționării sale firești. După ce a asigurat un climat de stabilitate instituțională prin mult hulitul pact încheiat cu președintele, Victor Ponta a trecut la cea de-a doua etapă: aceea a revalorizării relației dintre Opoziție și Putere.

 

După ani și ani de zile în care între cei doi poli ai scenei politice a existat un etern antagonism, invitația la dialog adresată opoziției de către premierul Victor Ponta i-a luat în mod evident prin surprindere pe liderii acesteia. Obișnuiți cu stratagemele prezidențiale care în mod invariabil erau menite să îi ușureze președintelui aplicarea unor lovituri năucitoare la adresa adversarilor politici, liderii opoziției au căutat aproape din reflex motivațiile oculte ale invitației lansată de premier.

În ciuda eforturilor pe care aceștia le-au făcut de a-i găsi ”nod în papură”, apelul la dialog al premierului se dovedește cât se poate de real și de serios. Ba mai mult, Victor Ponta se dovedește cât se poate de deschis în asigurarea premiselor necesare pentru ca discuțiile cu opoziția să fie cât se poate de constructive și de aplicate. "Eu vreau să mă întâlnesc cu ei să le arăt acordul (n.n. cu FMI) - păstrând faptul că e nepublic până la momentul board-ului (...) şi vreau să le arăt datele pentru 2014”, a declarat Victor Ponta. Precizarea premierului vine după ce, PDL, prin vocea președintelui său, Vasile Blaga, a anunțat că democrat-liberalii vor trimite o scrisoare primului-ministru în care vor arăta că aşteaptă execuţia bugetară pentru a participa la discuţii pe măsuri economice.

Astfel spus, premierul nu lasă PDL loc de întors și face tot ceea ce îi stă în putință pentru a-i determina pe democrat-liberali să răspundă pozitiv invitației sale la dialog. Dacă vor alege să nu onoreze această invitație, democrat-liberalii riscă pur și simplu să se facă de râs. Refuzul de a participa la discuțiile cu premierul ar așeza PDL în postura unui partid incapabil să facă o opoziție constructivă și să participe la formularea politicilor de interes național, demonstrând că democrat-liberalii nu pot să depășească nivelul unei critici fără fond, făcută doar de dragul de a critica.

Merită totodată remarcat că mâna pe care primul-ministru o întinde PDL sau UDMR creează punți de legătură. Iar acest punți s-ar putea dovedi a fi foarte valoroase în viitor, dacă relația cu PNL se va deteriora.

În sfârșit, trebuie observat că demersul premierului îl pune într-o evidentă încurcătură pe Traian Băsescu. Deschiderea către dialog cu opoziția manifestată de Victor Ponta asigură PSD un back-up prețios, accentuând în același timp izolarea lui Traian Băsescu și a partidului prezidențial. În timp ce Traian Băsescu rămâne un agent al conflictului, tributar unei dinamicii pe scena politică care devine din ce în ce mai perimată, România și scena politică românească merg înainte, către revenirea la normalitate.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
04 sep, 2013
cantautor
parca ai cita din Scanteia...ca limbaj...ca in opozitie atunci erau cativa..

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ