Disperare pentru bolnavii de hepatita C: cer acces la noile terapii

| 08 iun, 17:15

Mai mulți pacienți au pichetat luni Guvernul, cerând acces la noile terapii pentru hepatita C, precum și un program de screening pentru depistarea bolii. Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) susține că 5.000 de bolnavi vor primi în iulie medicamentele noi.

"Am ieşit în stradă pentru că suntem nemulţumiri pentru că autorităţile tergiversează accesul nostru la noile terapii. Vrem fapte, nu vorbe. Noi ne-am ţinut de cuvânt. Am reprogramat protestul anunţat în 18 mai, le-am lăsat trei săptămâni să găsescă soluţii. Este doar un smenal, cu siguranţă acţiunile noastre vor continua", a spus  preşedinta Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice, Marilena Debu.

Manifestanții afirmă că din 2009, de când a fost înființată asociația, cer programul național pentru depistarea bolii.

"Nu este normal ca pacienţii să-şi plătească anumite analize sau să stea la mâna unui voucher. Apoi, un screening în rândul populaţiei trebuie fãcut atât pentru hepatita C, cât şi pentru hepatita B", a mai spus Marilena Debu.

Aceștia au fost primiți de președintele CNAS, Vasile Ciurchea, care a spus că din luna iulie bolnavii beneficia de aceste noi terapii. În bugetul CNAS există fonduri pentru 5.000 de pacienţi.

"Sunt deschis dialogului cu asociaţiile de pacienţi. Până în prezent, au fost stabilite criteriile medicale pentru obţinerea tratamentului fără interferon. Conform estimărilor, este vorba de aproximativ 5.000 de pacienţi cu hepatită C care ar putea primi din iulie aceste noi terapii. Până la sfârşitul lunii iunie vom încheia contractele cost-volum. În funcţie de preţul pe care îl vom obţine, ar putea fi incluşi pe listă un număr mai mare de pacienţi. Pentru început, potrivit criteriilor, estimăm că vor fi 5.000 de bolnavi, apoi restul", a spus preşedintele CNAS.

 

Citeşte şi: Ciroza ar putea fi vindecată și în România

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ