Diversiunea Lucian Duță

| 17 iun, 2013

Ipoteza diversiunii este cu atât mai credibilă cu cât nu este singura de acest gen la care Traian Băsescu a apelat în ultima perioadă.

Acum câteva zile, CNAS, instituție care coordonează mare parte din sistemul asigurărilor medicale de stat, a revenit brusc în atenția mass-media. Ceea ce în princiu n-ar fi rău având în vedere rolul fundamental pe care această instituție îl are în sistemul public de sănătate.

Cu toate că lucrurile sunt departe de situația ideală în domeniul aflat în subordine, atenția mediatică de care s-a bucurat în aceste zile CNAS nu a vizat nici situația medicamentelor compensate, nici decontarea serviciilor medicale prestate către asigurați. Scandalul în care a fost târâtă CNAS s-a declanșat ca urmare a numirii reprezentantului Administrației Prezidențiale în Consiliul de Administrație, în persoana lui Lucian Duță.

De la bun început trebuie să remarcăm faptul că de numele lui Lucian Duță se leagă serioase acuzații privind gestionarea frauduloasă a fondurilor aflate la dispoziția CNAS în perioada în care era președinte al acestei instituții. În acest sens sunt semnificative rapoartele întocmite încă de anul trecut de către Corpul de Control al primului ministru, dar și de către Curtea de Conturi, în care este acuzat că a cauzat CNAS și, implicit, asiguraților, prejudicii de milioane de euro. Altfel spus, prin această numire, Președinția îl readucea pe Lucian Duță în forurile de conducere ale unei instituții pe care este acuzat că ar fi escrocat-o.

Ca urmare, gestul Administrației Prezidențiale i-a creat lui Traian Băsescu serioase probleme de credibilitate. Nominalizarea lui Lucian Duță a expus public duplicitatea președintelui, care a solicitat în nenumărate rânduri demiterea unor miniștri precum Relu Fenechiu, pe motiv că aceștia ar fi implicați în dosare de corupție, dar care nu a ezitat să încerce să impună în forurile de conducere ale CNAS un personaj pe numele cărora au fost formulate acuzații similare.

În acest context, Administrația Prezidențială a părut că bate în retragere. Astfel, într-un comunicat, Președinția a precizat faptul că ”până în acest moment, preşedintele României, domnul Traian Băsescu, nu a emis niciun decret prezidenţial pentru desemnarea membrului în Consiliul de Administraţie al CNAS care ar urma să o înlocuiască pe doamna Monica Pop”. Altfel spus, comunicatul prezidențial încerca să sugereze că tot scandalul s-ar fi bazat pe informații false, pentru că președintele nu ar fi oficializat numirea lui Duță conform legii. Adică, vorba românului, președintele ”nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i miroase” în scandalul care l-a avut în centru pe Lucian Duță.

Și totuși, numirea în discuție a fost o informație confirmată chiar de către Lucian Duță, care declara: ”am acceptat nominalizarea pentru a da un impuls actualei conduceri a CNAS să finalizeze proiectele care ajută pacientul: cardul de sănătate şi dosarul electronic al pacientului. Ambele proiecte sunt începute de mine, dar au fost blocate din iunie 2012”. Este așadar evident pentru toată lumea că nominalizarea lui Lucian Duță nu a fost nicidecum vreo farsă.

Dincolo însă de artificiul juridic de care Președinția se servește pentru a nega o realitate evidentă pentru toată lumea, trebuie observat că același comunicat al Administrației Prezidențiale la care am făcut referire mai sus face încă o precizare, cel puțin la fel de importantă: ”domnul consilier prezidențial Virgil Păunescu nu și-a înaintat demisia din funcție și nici nu i-a fost solicitat acest lucru”. Or, dacă Administrația Prezidențială ar fi fost implicată în scandalul Duță fără voia președintelui, ținând cont de deficitul imagine pe care acesta i l-a adus lui Traian Băsescu, ar fi fost firesc ca funcționarul care a înaintat nominalizarea să plătească pentru greșeala sa.

Tocmai de aceea, faptul că președintele nu a întreprins nimic în ceea ce îl privește pe Virgil Păunescu este demn de remarcat. În condițiile în care în decursul carierei politice Traian Băsescu nu a lăsat niciodată impresia unei firi iertătoare, lipsa de reacție a președintelui nu poate avea decât o singură explicație: Virgil Păunescu a acționat cu acordul său. Ca urmare, joaca de-a nominalizarea lui Lucian Duță la CNAS devine o diversiune intenționată a Președinței, în care ”eroarea” de care se face vinovat Virgil Păunescu a reprezentat doar un simplu instrument. Iar Traian Băsescu nu își putea permite să își pedepsească subordonatul, fără să riște să fie dat în vileag, chiar dacă credibilitatea retractării semnate de către Administrația Prezidențială a avut astfel în mod considerabil de suferit.

Ipoteza diversiunii este cu atât mai credibilă cu cât nu este singura de acest gen la care Traian Băsescu a apelat în ultima perioadă. Este suficient în acest sens să privim către recent anunțata intenție de a convoca un nou referendum pe temele asupra cărora poporul român și-a spus deja cuvântul în 2009. Și în acest caz, la fel ca și în ceea ce privește numirea lui Lucian Duță, președintele a încercat să provoace scandal, în încercarea de a reseta agenda media.

Dacă până nu demult Traian Băsescu era cel care impunea această agendă și o orienta asupra subiectelor care îi conveneau, în ultimul an media a început ușor-ușor să nu mai dea atenție ”jucătorului” de la Controceni. În schimb, s-a reorientat către subiecte cu impact real asupra vieții românilor, concentrându-și atenția în mod firesc asupra guvernarii. Iar președintele nu a mai putut să intervină în această zonă, așa cum făcea pe vremea cabinetelor conduse de Emil Boc sau Mihai Razvan Ungureanu, încălcând astfel separația atribuțiilor din interiorul puterii executive, așa cum este ea stabilită de Constituție. Mai mult, Traian Băsescu s-a văzut lăsat pe dinafară chiar și în procesul de modificare a Legii Fundamentale – unul dintre proiectele esențiale în jurul căruia și-a construit cel de-al doilea mandat la Controceni.

Or, pentru a mai putea spera să fie o locomotivă electrală cât de cât utilă pentru partidul născut din Mișcarea Populară, Traian Băsescu avea nevoie să iasă cu orice preț din acest con de umbră pe care Victor Ponta și USL i l-au impus. Și, în disperare de cauză, a început să recurgă la diversiuni gen Lucian Duță, sperând astfel că va reuși să reorienteze atenția media.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ