Dmitri Rogozin: Militarii ruşi vor rămâne mult timp în Transnistria

| 07 iul, 13:44

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin şi-a încheiat miercuri seara vizita de două zile în Republica Moldova, care a inclus şi o deplasare la Tiraspol, unde a declarat că, 'din câte se pare, militarii ruşi vor mai sta mult în Transnistria', relatează joi Radio Chişinău.

În finalul vizitei sale la Chişinău, Rogozin s-a întâlnit cu premierul moldovean Pavel Filip, cei doi oficiali abordând ultimele evoluţii din agenda bilaterală de cooperare, potrivit unui comunicat de presă al executivului. 

Premierul Pavel Filip a salutat reuniunea copreşedinţilor Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică, menţionând interesul Republicii Moldova pentru amplificarea relaţiilor comerciale şi investiţionale cu partenerii din Federaţia Rusă şi, în special, pentru reluarea exportului produselor moldovene pe piaţa rusă. 

Un alt subiect al discuţiei l-a constituit reglementarea conflictului transnistrean. În acest context, părţile au pledat pentru promovarea în continuare a negocierilor în formatul 5+2, salutând reluarea recentă la Berlin a discuţiilor. 

În cursul vizitei la Tiraspol, Rogozin afirmase că, după toate probabilităţile, militarii ruşi din cadrul forţei de pace din Transnistria vor rămâne mult timp în regiune, în condiţiile în care autorităţile Republicii Moldova se pronunţă de câţiva ani pentru transformarea misiunii de pace ruse în una civilă, sub mandat internaţional, potrivit Radio Chişinău. 

Totodată, Rogozin avertizase Chişinăul să fie atent în relaţiile cu Kievul, inclusiv în ceea ce priveşte Transnistria. Vorbind despre încercările autorităţilor moldovene de a împiedica accesul militarilor ruşi în regiunea separatistă, vicepremierul rus a declarat că 'tancurile nu au nevoie de vize'. 

La Tiraspol, Dmitri Rogozin a promis ajutor necondiţionat autorităţilor din stânga Nistrului, declarând că Transnistria "poate conta mereu pe umerii largi ai Rusiei', după cum scrie presa locală, citată de portalul Moldova.org. 

În acelaşi timp, oficialul rus a declarat că ar vrea să vadă un reprezentant al autorităţilor de la Tiraspol la şedinţele Comisiei interguvernamentale moldo-ruse, în calitate de observator. 

Pe de altă parte, vicepremierul rus Dmitri Rogozin şi-a reluat criticile la adresa eforturilor Republicii Moldova privind integrarea europeană. În cadrul întrevederii cu preşedintele aşa-zisului Soviet Suprem de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, Rogozin a declarat că autorităţile de la Chişinău doresc să se menţină la putere şi îşi doresc restabilirea relaţiilor economice cu Rusia pentru că "n-au găsit nimic în pădurea europeană, dar au pierdut ceea ce Republica Moldova avusese anterior'.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ