UPDATE DNA cere din nou arestarea preventivă a şefului CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu

| 17 iun, 2014

Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut instanţei înlocuirea controlului judiciar cu arestarea preventivă în cazul preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, pe motiv că nu s-a întors din Statele Unite ale Americii la termenul stabilit, au declarat marţi, pentru Agerpres, surse judiciare.

Potrivit surselor citate, Curtea de Apel Bucureşti va judeca pe 23 iunie cererea DNA de înlocuire a controlului judiciar cu arestarea preventivă a şefului CJ Constanţa în dosarul care a fost reţinut anterior.

De asemenea, CAB discută miercuri o contestaţie a lui Nicuşor Constantinescu împotriva deciziei din 4 iunie a Tribunalului Bucureşti prin care a stabilit legalitatea şi temeinicia măsurii controlului judiciar şi i-a încuviinţat părăsirea teritoriul României în perioada 6 -11 iunie pentru a se deplasa la unitatea medicală Johns Hopkins Chicago iar joi contestaţia DNA în cazul deciziei TB prin care a respins menţinerea controlului judiciar faţă de şeful CJ.

În 27 mai, Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată, sub control judiciar, de DNA în dosarul în care este acuzat că a împiedicat efectuarea unor controale ale Curţii de Conturi şi că nu a respectat dispoziţiile legale care îl obligau să procedeze la emiterea, respectiv la prelungirea a 11 certificate de urbanism şi a autorizaţiilor de construire a unor centrale şi generatoare eoliene.

El este acuzat de complicitate la 3 infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice cu obţinerea de foloase necuvenite
şi 21 de infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor cu obţinerea de foloase necuvenite.

De asemenea, s-a dispus trimiterea în judecată a lui Adrian George Gâmbuţeanu, director general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa (RAJDP Constanţa), pentru 3 infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice. 

În rechizitoriu, procurorii au reţinut că inculpatul Gâmbuţeanu, cu sprijinul lui Nicuşor Constantinescu, a refuzat, în mod repetat, să pună la dispoziţia Curţii de Conturi documentele necesare efectuării controlului de specialitate programat în anii 2011, 2012 şi 2013. 

'Astfel, efectuarea consecutivă a trei controale pe care Curtea de Conturi le avea programate conform planului de activitate nu a mai fost posibilă. În această modalitate, a fost practic blocată activitatea Curţii de Conturi în raport cu regia locală menţionată, Curtea de Conturi aflându-se în imposibilitatea de a-şi îndeplini principala atribuţie, respectiv verificarea modului în care au fost utilizate resursele financiare publice', arăta DNA într-un comunicat transmis la acea dată AGERPRES. 

DNA precizează că, pe perioada 2009-2012, perioadă avută în vedere de controalele programate a se desfăşura în anii 2011, 2012, 2013, a fost creat un folos necuvenit RAJDP Constanţa, constând în faptul că activitatea sa financiar-contabilă a fost sustrasă verificării, în condiţiile în care fondurile de care a beneficiat Regia din resursele publice în perioada supusă verificării au fost de peste 200 de milioane lei. 

Controalele programate în anii 2012 şi 2013, menţionează DNA, nu s-au putut efectua din cauza atitudinii inculpatului Gâmbuţeanu, precum şi a dispoziţiilor exprese ale preşedintelui CJ Constanţa, prin rezoluţii cu textul 'nu sunt de acord', aplicate pe adresele întocmite de RAJDP Constanţa, fără a invoca vreun argument care să justifice această poziţie.

În perioada 2007-2014, Nicuşor Constantinescu nu a respectat dispoziţiile legale care îl obligau să procedeze la emiterea, respectiv la prelungirea a 11 certificate de urbanism şi a autorizaţiilor de construire a unor centrale şi generatoare eoliene, solicitate de două societăţi comerciale.

'Mai mult decât atât, după ce instanţele judecătoreşti au dispus prin 9 hotărâri definitive, pronunţate în perioada 2008 - 2011, ca preşedintele CJ Constanţa să procedeze la emiterea documentelor respective, acesta a refuzat punerea în executare a hotărârilor prin care era obligat să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu. Prin aceleaşi hotărâri, s-a dispus ca preşedintele CJ Constanţa să plătească o amendă civilă pentru fiecare zi de întârziere, însă Nicuşor Constantinescu a continuat să nu îşi execute obligaţiile impuse de către instanţa de judecată. Toate demersurile de a obţine executarea silită a obligaţiilor preşedintelui CJ Constanţa au rămas fără efect, inclusiv din cauza refuzului organelor fiscale de a executa penalităţile, astfel încât Nicuşor Constantinescu a lipsit practic de conţinut drepturile părţii vătămate, în ciuda recunoaşterii acestora în mod repetat pe cale judecătorească', se mai spune în comunicat.

DNA menţiona că Nicuşor Constantinescu face şi obiectul altor două dosare penale, pentru infracţiuni similare, dintre care unul a fost trimis spre judecare de Serviciul teritorial Constanţa, iar altul se află în curs de instrumentare la acelaşi serviciu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ