DNA cere încuviințarea urmăririi penale pentru un fost ministru

| 05 feb, 16:18

DNA cere aviz de la Camera Deputaţilor pentru urmărirea penală a deputatului UDMR Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului, în dosarul în care este acuzat că ar fi luat mită pentru intervenţii în vederea atribuirii unor contracte.

 

 

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Codruţa Kovesi, a transmis procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaţilor, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Laszlo Borbely, fost ministru al Ministerului Mediului şi Pădurilor, în legătură cu  săvârşirea a trei infracţiuni de trafic de influenţă.

Cererea de avizare a urmăririi penale a fost formulată întrucât există suspiciuni că, în 2011, Laszlo Borbely, atunci ministru al Mediului şi Pădurilor, ar fi primit de la Ioan Ciocan, administrator al SC Lescaci Com SRL Negreşti Oaş, foloase necuvenite în valoare de 80.952 de lei, constând în renovarea şi utilarea unui apartament, pentru a-şi exercita influenţa asupra unor funcţionari din Administraţia Naţională "Apele Române" (ANAR), în vederea determinării acestora să favorizeze firma la licitaţii organizate prin Administraţiile Bazinale din teritoriu.

Borbely mai este suspectat şi că, în 2011, ar fi primit de la Anton Petru Molnar, administrator de fapt al SC Azimut Com SRL Acăţari, foloase necuvenite în valoare de 112.199 de lei, constând în reamenajarea şi extinderea unui imobil aparţinând acestuia, pentru a interveni la funcţionari din ANAR să favorizeze firma la licitaţii organizate prin Administraţiile Bazinale din teritoriu.

De asemenea, tot în 2011, Laszlo Borbely ar fi primit de la administratorul a două societăţi comerciale suma de 50.000 de euro, pentru a sprijini firmele administrate de acesta să obţină lucrări în domeniul gospodăririi apelor şi să încaseze contravaloarea lucrărilor executate.

La cererea transmisă Camere Deputaţilor au fost ataşate referatul întocmit de procurorii DNA Oradea şi şapte volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

În 11 septembrie 2012, plenul Camerei Deputaţilor a respins cererea procurorilor DNA de încuviinţare a urmăririi penale faţă de Laszlo Borbely, astfel că procurorii au dispus soluţia de netrimitere în judecată.

Ulterior au apărut noi elemente privind suspiciunea săvârşirii unei alte infracţiuni de trafic de influenţă de către Laszlo Borbely, în perioada exercitării funcţiei de ministru al Mediului şi Pădurilor.

Prin urmare, procurorii DNA Oradea au dispus, în 5 ianuarie 2015, revocarea soluţiei de neîncepere a urmăririi penale, iar judecătorul de cameră preliminară de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat soluţia, astfel că dosarul lui Laszlo Borbely, în care este suspectat de trafic de influenţă, a fost redeschis.

În dosarul în care DNA a dispus, în 14 ianuarie 2014, neînceperea urmăririi penale în cazul lui Laszlo Borbely, au fost trimişi în judecată, la acea vreme, Ioan Ciocan şi Anton Petru Molnar, pentru cumpărare de influenţă, precum şi Szabolcs Szepessy, consilier personal al lui Borbely în perioada în care acesta era ministrul Mediului, pentru complicitate la trafic de influenţă şi complicitate la cumpărare de influenţă. Dosarul este judecat de Tribunalul Satu Mare.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ