DNA cere instanței arest la domiciliu pentru arhiepiscopul Teodosie

| 16 mai, 13:22

Procurorii DNA solicită Curții de Apel Constanța înlocuirea măsurii controlului judiciar cu arestul la domiciliu față de Teodosie Petrescu, arhiepiscop al Tomisului, trimis în judecată alături de alte persoane.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis marți AGERPRES, solicitarea procurorilor a fost făcută în contextul în care arhiepiscopul a demarat activități de accesare a fondurilor europene, deși acest lucru i-a fost interzis în mod expres și neechivoc prin obligațiile stabilite în cadrul controlului judiciar.

"În concret, la data de 12 mai 2017, Petrescu Teodosie, reprezentant legal al Arhiepiscopiei Tomisului, a emis un act prin care l-a împuternicit pe Ștefan Aurelian, persoană având calitate de inculpat în același dosar, să reprezinte Arhiepiscopia Tomisului și pe numitul Petrescu Teodosie, precum și să semneze și să depună documentația pentru obținerea adeverinței de suprafață de la Primăria Ovidiu, cu suprafața de 342,52 ha teren, din care 188, 75 ha vie. Adeverința era necesară a fi folosită în relația cu APIA (Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură), din care să reiasă că Cooperativa Agricolă Constanța Tomis figurează cu 342,52 ha teren total, din care vie 188, 75 ha", se precizează în comunicat.

Conform aceleiași surse, prin emiterea împuternicirii Teodosie Petrescu a încălcat simultan cele două obligații care îi fuseseră instituite prin măsura controlului judiciar, și anume să nu desfășoare nicio activitate ce implică accesarea de fonduri europene, nici direct și nici prin interpuși, precum și să nu se apropie de ceilalți inculpați din dosar, de martori sau experți și să nu comunice direct sau indirect cu aceștia.

"A reieșit că inculpatul Petrescu Teodosie a demarat, prin interpuși, activitatea de accesare a fondurilor europene, adeverința de suprafață fiind necesară în cadrul cererii unice SAPS în legătură cu care inculpatul a și fost trimis în judecată, iar Cooperativa Agricolă Constanța Tomis este interpusa inculpatului Petrescu Teodosie. Una dintre faptele pentru care inculpatul Petrescu Teodosie a fost trimis în judecată — cea aferentă campaniei 2016 — era tocmai aceea că, în calitate de Arhiepiscop al Tomisului, folosindu-se de interpusa Cooperativa Agricolă Tomis, reprezentată de inculpatul Ștefan Aurelian, a încercat să acceseze fonduri europene prin APIA, declarând în fals că folosește anumite suprafețe agricole", se mai menționează în comunicatul DNA.

Teodosie Petrescu trimis în judecată la începutul lunii februarie, alături de alte persoane, pentru infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

Dosarul se află în prezent în procedură de cameră preliminară la Curtea de Apel Constanța, iar față de arhiepiscopul Tomisului este în vigoare măsura controlului judiciar, menținută de instanță.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ