DNA: Claudiu Florică, Dinu Pescariu și alți trei inculpați, sub control judiciar în dosarul Microsoft 2

| 10 apr, 17:31

Procurorii DNA au dispus, luni, punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile față de cinci inculpați, printre care Dinu Pescariu și Claudiu Florică, în dosarul Microsoft 2.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, Dinu Pescariu și Claudiu Florică, reprezentanți în fapt/drept ai D.Con-Net AG, sunt cercetați pentru instigare la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

În același dosar au fost puși sub control judiciar Ion Adrian Stănescu, consilier asistent la Direcția generală pentru politici și programe în domeniul societății informaționale din cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) și Andrei Săvulescu, director general la Direcția generală pentru politici și programe în domeniul societății informaționale din cadrul MCSI, ambii pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, precum și Călin Tatomir, director general Microsoft România SRL, pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

"De asemenea, în conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cererea și referatul în vederea sesizării Președintelui României, pentru solicitarea avizului necesar urmăririi penale față de Sandu Gabriel, care la data faptelor a deținut funcția de ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul", se mai menționează în comunicat.

Conform aceleiași surse, faptele au fost comise în contextul în care, luna aprilie a anului 2009, expira contractul comercial de închiriere licențe Microsoft. Gabriel Sandu, în calitate de ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, a optat pentru varianta încheierii unui nou contract de închiriere software, fapt care nu se putea realiza, conform legislației în vigoare, decât prin organizarea unei licitații publice.

"În acest context, inculpații Pescariu Dinu Mihail și Florică Claudiu Ionuț, în calitate de reprezentanți în fapt/drept ai societății D.Con-Net AG, pentru a fi favorizați în câștigarea licitației publice, prin intermediul unui om de afaceri, au luat legătura cu ministrul de la acea vreme Sandu Gabriel, căruia i-au și plătit în acest scop suma de 2.196.035 euro (pentru aceste fapte, prin Sentința nr.258/24.03.2016 pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție-Secția Penală, în dosarul nr.1191/1/2015, au fost condamnați Cocoș Dorin și Sandu Gabriel pentru trafic de influență)", se precizează în comunicatul DNA.

Potrivit procurorilor, Gabriel Sandu, în urma înțelegerii avute cu Pescariu și Florică, a aprobat documentația de atribuire aferentă procedurii de licitație deschisă, inițiată pentru "Achiziționarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opțiune de cumpărare". Documentația care a stat la baza licitației, respectiv referatul de necesitate și caietul de sarcini, conținea condiții restrictive nejustificate, fiind favorizată în acest mod societatea D.Con-Net AG, în calitate de lider al unei asocieri din pare făcea parte și firma Dim Soft SRL.

"Astfel, s-au impus condiții conform cărora participante la licitație puteau să fie doar firme care avuseseră încheiate contracte de un anumit tip și peste o anumită valoare și care să fi fost executate în România, în ultimii trei ani. Condițiile respective erau îndeplinite de o singură societate din lume, respectiv Dim Soft SRL. În vederea stabilirii condițiilor restrictive de participare la licitație prin care să fie favorizată asocierea D.Con-Net AG din care făcea parte firma Dim Soft SRL, Florică Claudiu Ionuț a avut mai multe întâlniri cu Sandu Gabriel pentru a-i transmite acele condiții restrictive care să fie inserate în caietul de sarcini. Documentația de atribuire aferentă procedurii de licitație deschisă a fost întocmită și avizată de către funcționarii din cadrul MCSI, și anume Stănescu Ion Adrian și Săvulescu Andrei", se mai arată în comunicat.

Conform aceleiași surse, la elaborarea, avizarea și aprobarea documentației de atribuire a contractului finanțat din bani publici, Ion Stănescu, Andrei Săvulescu Andrei Gabriel Sandu au încălcat dispozițiile legale privind achizițiile publice, precum și dispoziții din legislația privind controlul intern și controlul financiar preventiv.

DNA mai susține că și Călin Tatomir, directorul general Microsoft România la acel moment, s-a implicat în favorizarea D.Con-Net AG, prin cooptarea firmei SC Dim Soft SRL în cadrul asocierii de firme care urma să participe și să câștige licitația publică, contribuind și la stabilirea acelor condiții restrictive pe care să le îndeplinească doar firma cooptată de el în cadrul asocierii.

"Sprijinul acordat de către Tatomir Călin D.Con-Net AG, în calitate de lider al asocierii, a rezultat și din faptul că acesta a refuzat să transmită către un alt potențial participant la licitație, o scrisoare de confirmare din partea producătorului privind acordul acestuia pentru livrarea orelor de consultanță și suport (aceasta fiind una dintre cerințele restrictive impuse în documentația de atribuire). În urma câștigării licitației publice, a fost încheiat contractul de furnizare de produse nr.35/09.09.2009 dintre MCSI și consorțiul D-Con.Net AG, în calitate de lider al asocierii. Din asociere făcea parte și Dim Soft SRL", se mai menționează în comunicatul DNA.

Conform sursei citate, valoarea totală a contractului era de peste 90 de milioane de euro, plățile fiind efectuate de către minister conform graficului convenit prin contract.

"Furnizorul de licențe a facturat către SC Dim Soft SRL, membră a asocierii care a câștigat licitația, doar 38.786.000 euro, reprezentând prețul licențelor cu discount, reducere aplicată în considerarea Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale. Liderul asocierii, D.Con-Net AG, a refacturat însă către Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale suma de 90.182.344,76 euro", mai precizează procurorii.

Prejudiciul din dosar se ridică la 51.396.344 de euro, reprezentând diferența dintre suma plătită de minister și suma care a fost facturată de către furnizorul de licențe către SC Dim Soft SRL, fiind creat totodată un folos necuvenit în favoarea D.Con-Net AG.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ