DNA desfiinţează, în 13 puncte, codul de procedură penală

| 22 iun, 17:14

DNA critică recentele modificări din Codul de procedură penală, într-un document în care sunt evidenţiate principalele modificări ce vor îngreuna anchetele penale.

La art. 139, de exemplu, noul cod de procedură penală conduce la eliminarea, dintre mijloacele de probă, a înregistrărilor realizate cu respectarea legii, ceea ce va îngreuna dovedirea infracțiunilor de către DNA.

Articolul 139, alineatul (3) stabilește că ”înregistrările prevăzute în prezentul capitol, efectuate de părți și de subiecții procesuali principali, constituie mijloace de probă când privesc propriile convorbiri sau comunicări pe care le-au purtat cu terții” eliminându-se astfel posibilitatea de a folosi ca probe orice alte înregistrări dacă nu sunt interzise de lege.

O altă modificare contestată de DNA este cea de la art. 83, care dă dreptul suspectului și inculpatului să asiste la audierile martorilor, ceea ce poate duce la situații în care aceştia din urmă să fie intimidați de prezența autorului infracțiunii

Documentul procurorilor DNA aminteşte şi articolul 305, care impune clasarea cauzei dacă, în termen de un an, procurorul nu începe urmărirea penală față de persoană.

Pe lângă 13 puncte considerate ca reprezentând îngreunări ale activităţii procurorilor, documentul DNA mai aminteşte şi o serie de articole neclare ce pot fi interpretate în favoarea inculpaţilor.

Documentul integral poate fi consulatat aici.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ