DNA îl acuză pe Toader de imixtiune în ancheta procurorilor în cazul „Belina”

| 26 sep, 13:43

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat marţi că legalitatea unei hotărâri de guvern este verificată de judecătorul specializat în contencios administrativ, nu de procuror. Procurorii DNA au reacţionat la aceste declaraţii şi susţin că reprezintă o formă de imixtiune în activitatea procurorilor. Kovesi a cerut CSM să analizeze dacă aceste afirmaţii sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar.

UPDATE 13.00 Potrivit unui comunicat al DNA, declaraţiile lui Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, cu privire la o anchetă penală a DNA în curs, ce are ca obiect cercetarea unor fapte penale, reprezintă o formă de imixtiune în activitatea procurorilor. Laura Codruţa Kovesi a solicitat CSM să analizeze dacă aceste afirmaţii sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar,„ întrucât prin declaraţiile din data de 26 septembrie 2017, domnul ministru al Justiţiei a indus ideea în opinia publică că activitatea procurorilor nu se desfăşoară în limitele cadrului legal”.

În susţinerea cererii adresate CSM se mai arată: „apreciem că exprimarea publică a unui punct de vedere trebuie, în mod obligatoriu, să respecte principiul responsabilităţii, deontologia profesională şi buna credinţă. Acreditarea ideii că procurorii DNA nu investighează fapte ce reprezintă încălcării ale legii penale sunt de natură să afecteze încrederea opiniei publice în activitatea desfăşurată de D.N.A. Preluarea afirmaţiilor şi de către alte publicaţii a contribuit la amplificarea acestor consecinţe, cu afectarea independenţei întregului sistem judiciar şi manipularea opiniei publice".

Procurorii DNA au precizat cu privire la problema de drept invocată în declaraţiile ministrului Justiţiei, precizăm că aceasta a fost tranşată în mod definitiv de către Înalta Curte de Casaţie Şi Justiţie prin Decizia penală nr. 13 din 24 ianuarie 2014 a completului de 5 judecători, prin care s-a stabilit că fapta ministrului care promovează o hotărâre de guvern având ca obiect trecerea în mod nelegal a unui bun imobil din domeniul public al statului într-o altă formă de proprietate publică, producând un avantaj patrimonial unei societăţi comerciale, constituie infracţiunea de abuz în serviciu.  „ În ceea ce priveşte decizia Curţii Constituţionale a României nr. 68 din 27 februarie 2017, precizăm că aceasta este aplicabilă unor acte normative de nivelul legilor şi ordonanţelor de urgenţă şi nu actelor administrative emise prin hotărâri de govern”, mai arată DNA. Este vorb ade decizia CCR privind Ordonanţa 13/2017.

Tag-uri: Tudorel Toader
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ