DNA, precizări despre Dosarul Microsoft. Ce se întâmplă cu nouă foşti miniştri

| 05 sep, 14:14

A trecut un an de când Dosarul Microsoft a izbucnit public, provocând un cutremur pe scena politică. Nu mai puţin de nouă foşti miniştri sunt anchetaţi în dosar, însă, după audierile de toamna trecută, aceştia par a fi "uitaţi" de procurori. La începutul anului 2015, o parte din dosar a fost disjunsă, iar Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan, Gabriel Sandu şi Nicole Dumitru Niro au fost trimişi în judecată.

În septembrie 2014, DNA a cerut Parlamentului, Preşedinţiei şi Parlamentului European aviz pentru urmărirea penală a 9 foşti miniştri în dosarul licenţelor Microsoft: Ecaterina Andronescu, Valerin Vreme, Şerban Mihăilescu, Dan Nica, Adriana Ţicău, Gabriel Sandu, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu şi Mihai Tănăsescu.

Rămaşi fără imunitate, miniştrii au ajuns, pe rând (în octombrie - noiembrie 2014), în faţa procurorilor DNA unde li s-au adus la cunoştinţă învinurile. Singurul care nu a călcat pragul DNA a fost Dan Nica, pentru care s-a cerut aviz de la Parlamentul European, acesta fiind în prezent eurodeputat.

Între timp au apărut noi nume în dosar. Elena Udrea a fost reţinută şi arestată, iar Gabriel Sandu, din lotul celor 9 miniştri, a fost şi el arestat, alături de Dorin Cocoş, Gabriel Sandu, Nicolae Dumitru Niro şi Gheorghe Ştefan Pinalti.

În martie 2015, Cocoş, Gabriel Sandu şi Nicolae Dumitru au fost trimişi în judecată şi procurorii au decis disjungerea cauzei pentru foştii miniştri, din dosarul mare.

De atunci însă, aceştia nu au mai fost chemaţi la audieri la DNA. "Nu m-a chemat nimeni. Nu ştiu nimic. Tot ce ştiu este din presă. Ştiu doar că dosarul a fost disjuns", a declarat deputatul Valerian Vreme, fost ministru al Comunicaţiilor, pentru RomaniaTV.net.

Şerban Mihăilescu a declarat şi el pentru RomaniaTV.net că nu mai ştie nimic. "Habar n-am, dar nu vreau să fac declaraţii pe această temă", a spus senatorul.

Precizările DNA

Cum de la audierile din toamna anului trecut şi disjungerea din acest an, DNA nu a mai oferit informări oficiale despre cercetările în cazul celor opt miniştri, RomaniaTV.net a solicitat Direcţiei Naţionale Anticorupţie un punct de vedere.

DNA a precizat pentru RomaniaTV.net că în dosarul disjuns în luna martie 2015, "procurorii anticorupție desfășoară acte de urmărire penală față de toate cele 9 persoane".

De asemenea, DNA susţine că Parlamentul European nu a trimis niciun document referitor la Dan Nica.

"Până în prezent, Direcția Națională Anticorupție nu a primit nici un punct de vedere din partea Parlamentului European, în ceea ce privește cererea de efectuare a urmăririi penale față persoana respectivă", se arată în precizarea DNA, transmisă RomaniaTV.net.

DNA nu a răspuns însă întrebărilor referitoare la infracţiunile pentru care sunt cercetaţi miniştrii în dosarul disjuns, dacă au fost sau vor fi chemaţi la audieri şi care este stadiul anchetei, precizând că "în acest moment, alte informații nu pot fi puse la dispoziție, în conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ