DNA: Primarul Braşovului, George Scripcaru, trimis în judecată într-un nou dosar

| 17 noi, 13:42

Primarul municipiului Braşov, George Scripcaru, a fost trimis în judecată, sub control judiciar, de procurorii DNA într-un nou dosar.

El este acuzat de abuz în serviciu, în formă continuată, şi participaţie improprie la această infracţiune.

Potrivit unui comunicat emis, joi, de DNA, dosarul vizează achiziţionarea unor autoturisme de către o societate aflată în subordinea administraţiei locale. 

În acelaşi dosar a fost deferit justiţiei Cristian Radu, la data faptei director al Regia Autonomă de Transport (RAT) Braşov, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. 

Procurorii spun că, în perioada 2007 - 2015, Scripcaru George, în calitate de primar al Braşovului, şi-a exercitat influenţa reală asupra directorului RAT Braşov, determinându-l să-şi încalce atribuţiile de serviciu şi să achiziţioneze succesiv, pe parcursul celor nouă ani, patru autoturisme marca Skoda Superb ce au fost puse ulterior, în mod formal, la dispoziţia Primăriei Braşov, semnându-se în acest sens mai multe contracte şi acte adiţionale. 

"Scopurile urmărite de edil au fost obţinerea unor foloase necuvenite pentru sine, constând în folosinţa exclusivă a maşinilor respective, dar şi neplata costurilor pentru întreţinerea/utilizarea acestora (vinietă, asigurarea CASCO, RCA, ITP, revizii şi reparaţii). Pentru a ascunde faptul că autoturismele date în mod succesiv în folosinţa Primăriei Braşov sunt utilizate în interesul său personal, inculpatul Scripcaru George a solicitat aceleiaşi persoane din conducerea RAT Braşov ca, în cazul în care pe adresa societăţii vor veni solicitări din partea Poliţiei Rutiere, să fie comunicat numele vreunui angajat care astfel să fie sancţionat contravenţional în locul edilului", arată DNA. 

Potrivit sursei citate, la data de 12 martie 2009, o persoană a fost amendată cu 120 de lei şi 2 puncte de penalizare pentru depăşirea vitezei maxim admise în localitate în timp ce conducea unul dintre autoturismele respective. 

"În realitate, autoturismul fusese condus de inculpat, rezultatul fiind obţinerea de foloase necuvenite pentru acesta, constând în faptul că nu figurează în evidenţele Poliţiei cu sancţiuni contravenţionale şi nu a plătit amenda respectivă", explică procurorii. 

Totodată, în perioada 2013-2015, în scopul facilitării utilizării de către primarul George Scripcaru a unuia dintre autoturisme, inculpatul Cristian Radu, în calitate de director al Regiei Autonome de Transport Braşov, şi-a exercitat în mod defectuos atribuţiile de serviciu şi a dispus întocmirea şi semnarea unei convenţii prin care s-a acordat folosinţa gratuită a maşinii în interesul personal al edilului. Ulterior, a aprobat sumele de bani necesare pentru întreţinerea acesteia. 

În acest fel, RAT Braşov a fost prejudiciată cu suma de 88.164,14 lei, iar Scripcaru a obţinut foloase necuvenite constând în utilizarea autoturismului fără suportarea costurilor de întreţinere, arată procurorii. 

"Consecinţa acestei conduite infracţionale a edilului fost prejudicierea societăţii respective cu 630.665,33 lei, reprezentând contravaloarea autoturismelor achiziţionate şi cheltuielile suportate cu întreţinerea/utilizarea acestor autoturisme, sumă cu care Regia Autonomă de Transport Braşov RA s-a constituit parte civilă în procesul penal", mai arată DNA. 

Procurorii au instituit poprire pe conturile bancare ale celor doi inculpaţi, dar şi sechestru asupra unui imobil ce aparţine inculpatului Cristian Radu. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Braşov, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză. 

George Scripcaru a mai fost trimis în judecată în alte două cauze pentru infracţiuni similare, în februarie şi noiembrie, mai arată DNA.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ