UPDATE DNA: Rectorul şi prorectorul Universităţii Ovidius din Constanţa, trimişi în judecată

| 13 sep, 2013

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a lui Tiberius Epure, rector al Universităţii 'Ovidius' din Constanţa, în stare de arest preventiv, şi a Gabrielei Stanciu, prorector al aceleiaşi universităţii, acuzaţi că au primit bani pentru ca anumite persoane să fie admise în mod fraudulos la facultate.

Potrivit unui comunicat al DNA, cei doi au fost deferiţi justiţiei pentru de luare de mită şi folosire, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Ulterior, după punerea sub acuzare, cei doi au fost revocaţi din funcţiile de conducere din cadrul universităţii. 

În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată Stere Tala şi Lucica Toader, persoane fără calitate specială, pentru complicitate la luare de mită, respectiv dare de mită.

Procurorii au reţinut că, în perioada 27 iunie-11 iulie, inculpatul Epure, în calitate de rector, prin intermediul inculpatului Tala, a pretins de la o persoană suma de 4.000 de euro pentru a-i pune la dispoziţie, cu anticipaţie, subiectele la disciplinele de concurs la examenul de admitere la Facultatea de Farmacie astfel încât o candidată să fie admisă în mod fraudulos.

În 13 iulie, după ce a primit suma de 4.000 de euro, inculpatul a remis persoanei de la care a primit banii mai multe pagini care conţineau câte 250 de întrebări pentru disciplinele de concurs biologie şi chimie, inclusiv răspunsurile aferente. 

În 22 iulie, Tiberius-Dănuţ Epure i-a indicat aceleiaşi persoane subiectele stabilite pentru examen, precizându-i că participanta la concurs trebuie să înveţe numărul întrebării şi literele aferente răspunsurilor corecte.

În demersul său de pretindere şi primire a banilor, rectorul a fost sprijinit de inculpatul Tala, care a intermediat relaţia cu persoana respectivă.

De asemenea, în 18 iulie, inculpatul Epure a pretins de la o persoană suma de 5.000 de euro pentru a facilita admiterea unei alte candidate la Facultatea de Farmacie.

În cursul lunii iulie 2012, Gabriela Stanciu, în calitate de prorector, a primit de la inculpata Toader suma de 1.500 de euro cu titlu de mită pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi pentru a facilita admiterea fiicei la Facultatea de Farmacie. În cursul aceleiaşi luni, Gabriela Stanciu i-a pus la dispoziţie Lucicăi Toader câte 50 de subiecte, inclusiv răspunsurile corecte, subiecte selectate pentru disciplinele de examen biologie şi chimie, iar astfel fiica acesteia a fost admisă pe locuri cu taxă.

În 30 iulie, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Epure şi Tala pentru 29 de zile. În 6 august, Curtea de Apel Bucureşti a luat faţă de Stere Tala măsura obligării de a nu părăsi ţara pentru 30 de zile.

Faţă de Gabriela Stanciu, procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pentru 30 de zile şi au instituit obligarea acesteia de a nu exercita funcţia de prorector al Universităţii 'Ovidius' din Constanţa.

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor sume de bani aparţinând inculpaţilor Epure şi Stanciu.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul MAI - Direcţia Generală Anticorupţie.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Ilfov.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ