Doctorii spun ADEVĂRUL despre pilula contraceptivă: Tot ce ştiai până acum este GREŞIT

| 07 ian, 15:34

Luarea unei pastile contraceptive înainte sau la începutul sarcinii nu crește riscul de malformații congenitale majore la nou-născuți, potrivit unui studiu publicat joi în revista medicală britanică 'British Medical Journal' (BMJ), citată de agenția France Presse.

Cercetători danezi și americani au ajuns la această concluzie — care contrazice rezultatele unor studii publicate în trecut — după ce au studiat cazurile a aproape 900.000 de născuți-vii născuți în Danemarca între anii 1997 — 2011.

Aproximativ 2,5% dintre copii au avut malformații congenitale, cum ar fi malformații ale sistemului nervos (spina bifida), ale inimii, ale aparatului respirator, ale aparatului urinar, la cap sau la membre.

Malformații legate de cauze cunoscute, cum ar fi expunerea prenatală la alcool sau aberațiile cromozomiale (aflate în special la originea trisomiei 21, caracterizată prin handicap mintal și un aspect fizic caracteristic) nu au fost incluse în studiu.

Cercetătorii au descoperit că acei copii născuți din mame care au continuat să ia pilula contraceptivă după începutul sarcinii nu au avut un risc mai mare de malformații congenitale decât cei născuți din mame care nu au luat pilula sau au întrerupt administrarea acesteia înainte de a deveni gravide.

Cele mai multe mame studiate (68%) opriseră contraceptivele orale cu trei luni înainte de concepție, iar 21% dintre ele nu au luat niciodată pilule.

Doar 8% dintre mame au oprit administrarea de contraceptive orale cu mai puțin de trei luni înainte de sarcină și numai 1% au continuat să o ia și atunci când erau deja însărcinate.

Însă în cele din urmă, rata de malformații congenitale la copiii născuți de aceste mame a fost în linii mari aceeași, de aproximativ 2,5% după ajustarea factorilor de risc, cum sunt vârsta mamei, nivelul de educație sau de venit, fumatul în timpul sarcinii.

Aceste rezultate ar trebui să "liniștească femeile care au devenit gravide în timpul tratamentului cu contraceptive orale sau la numai câteva luni după ce l-au întrerupt", spun autorii studiului.

Potrivit cercetătorului Brittany Charlton de la Harvard T.H. Chan School of Public Health, rezultatele sunt cu atât mai liniștitoare cu cât concluziile lor se bazează pe prescripții medicale și nu pe declarații ale femeilor, care ar fi putut fi de mai mică încredere.

În anii '70 și '80, mai multe studii pe grupuri mai mici de femei au descoperit o asociere între contraceptivele orale (oestroprogestative sau progestative) și malformațiile cardiace și ale membrelor nou-născuților.

Însă această asociere nu a fost constatată și de studii efectuate mai recent.

Ereditatea, pesticidele, alcoolul, tutunul, radiațiile ionizante, obezitatea, aberațiile cromozomiale și agenții infecțioși sunt considerați la ora actuală principalii factori de risc pentru malformațiile congenitale.

Administrarea anumitor medicamente este, de asemenea, în cazuri izolate responsabilă pentru aceste malformații, talidomida (un imunomodelator al cărui nume comercial este 'Immunoprin') având faima cea mai tristă dintre ele. Prescris femeilor gravide împotriva senzației de greață la în anii '50 și la începutul anilor '60, medicamentul a făcut între 10.000 și 20.000 de victime, majoritatea născuți cu membre lipsă, scrie agenția France Presse.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
08 ian, 07:38
dan
Pentru toate localitatile! Bani din prima luna! 100-285 de euro lunar! Cautam urgent numai oameni extrem de seriosi si interesati colaboreze cu noi, pentru a lucra in timpul liber sau full-time, la alegere, in asa fel incat sa obtina castiguri imediate, 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), din prima luna. Trebuie doar sa ai calculator, internet si minime cunostinte de folosire a documentelor word si pdf. Cand vrei cu seriozitate sa incepi, cauta-ne la adresa de email: [email protected]
07 ian, 16:09
sorin
O sansa pentru toti!
O sansa pentru toti! De ce sa nu iei in considerare o oportunitate foarte serioasa si reala prin care sa castigi mai multi bani in timpul liber? Activitatea este usoara si eleganta, plus ca nu e nevoie sa recrutezi oameni in retea. Trebuie doar sa te implici cu seriozitate si sa-ti cladesti un viitor mai bun. Cere acum mai multe detalii la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ