Doi cercetători din Baia Mare propun o metodă fără cianuri în exploatarea de la Roşia Montană

| 25 sep, 2013

Doi băimăreni, specialişti în prelucrarea piritei aurifere, au fost chemaţi să vorbească în faţa Comisiei speciale care a fost creată în Parlament pentru proiectul Roşia Montană. Unul dintre aceştia este Aurelian Brâncuş, fost şef la centrala minelor din cadrul societăţii Aurul SA, iar celălat este Jack Goldstein, inventatorul băimărean care a brevetat o licenţă de extragere fără cianuri a aurului.

Propunerea invitării celor doi a venit din partea deputatului maramureşean Mircea Dolha (PNL), care face parte din Comisia Roşia Montană, scrie adevarul.

Cu toate acestea, unul dintre specialişti infirmă chemarea sa, spunând că nu a primit nicio adresă oficială. „Deputatul Dolha probabil s-a folosit de faptul că ne cunoaştem personal, însă o invitaţie oficială eu nu am primit. Am activat zeci de ani în acest domeniu şi pot să vă spun că o altă variantă decât cea prin cianurare nu există. Oricine ar prezenta altceva sau ar sugera o altă metodă este un fraier. Toate experimentele făcute se rezumă la studii de laborator, cunosc bine metoda domnului Goldstein, dar aceasta nu este una care se poate implementa la nivel macro“, a spus inginerul Aurelian Brâncuş.

De cealaltă parte, Jack Goldstein, spune că a inventat o modalitate ecologică de extragere a aurului din minereu fără folosirea cianurilor.

Brevetul de invenţie 126480 din 2012 descrie metoda astfel: „Un procedeu ecologic de obţinere a aurului şi argintului din minereuri. Procedeul costă în solubilizarea aurului şi argintului într-o soluţie de tiosulfat de sodiu, în prezenţa cuprului drept catalizator. Aurul şi argintul solvit se extrag din soluţie pe cale electrochimică sub formă de nămol, care se purifică obţinându-se aur şi argint pur“.

El a prezentat invenţia sa la începutul acestui an, însă până în acest moment nicio societate nu şi-a prezentat interesul de a investi în ea. Autorii invenţiei sunt cercetătorii Jack Goldstein, Duda Gavrilă, Liana Oşanu, Loredana Năftănăilă şi Lidia Ionescu. Invenţia a fost brevetată în peste o sută de ţări. Este vorba despre cercetători de la fostul Institut de Metale Neferoase din Baia Mare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ