Doi specialiști lansează acuzații grave: Sânge neverificat pentru răniții din Colectiv

| 13 apr, 08:27

Doi specialişti de la Laboratorul Central de Control al Calităţii Sângelui lansează acuzaţii grave. Cei doi medici susţin că sângele donat nu este verificat bacteriologic şi că inclusiv răniţii din Colectiv au primit componente sanguine necontrolate.

Medicii Ovidiu Coban și Maria Dobreanu susţin că sângele transfuzat în România este verificat doar virusologic, nu și bacteriologic.
„Testarea bacteriologică nu se face la sângele care se distribuie la spitale şi bolnavii de la Colectiv nu au primit componente sanguine controlate bacteriologic (...) Iradierea produselor de sânge, ca şi compatibilizarea sângelui, se face dedicat pentru pacienţi cu identitate cunoscută pe baza indicaţiilor transfuzionale, şi anume: nou-născuţi, copii, pacienţi imunodeprimaţi şi politransfuzaţi, ceea ce nu a fost cazul pacienţilor de la Colectiv." - explică cei doi medici.

Directoarea Institutului Naţional de Transfuzie Sanguină și cea a Centrului de Transfuzii Sanguine București neagă însă acuzaţiile și susțin că situația este sub control.

„Controlul de calitate se face conform ghidurilor Uniunii Europene aprobate de Ministerul Sănătăţii, care recomandă să fie testate 1% din produse. (...)Testarea bacteriologica se face la sângele care se distribuie la spitale."

Medicii de la Laboratorul Central de Control al Calităţii Sângelui contrazic afirmaţiile reprezentanţilor Institutului de Transfuzii şi susţin că legislaţia prevede că trebuie testate până la 100% dintre concentratele trombocitare, nu 1% dintre produse. Scandalul a ajuns şi în atenţia ministrului Sănătăţii. Patriciu Achimaș Cadariu spune că acuzaţiile nu pot fi trecute cu vederea, aşa că a decis să trimită, în regim de urgenţă, Corpul de Control la Institutul Naţional de Transfuzie Sanguină, pentru a clarifica situația.

Sursa: puterea.ro

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ