Doina Pană: Exporturile de buștean au ajuns de aproape șapte ori mai mici decât importurile

| 24 feb, 16:24

Vicepreședintele PSD Doina Pană, fost ministru al Apelor și Pădurilor, a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că la această dată exporturile de buștean sunt de aproape șapte ori mai mici decât importurile și că firma austriacă Schweighofer conduce în topul importatorilor, lucru pe care îl consideră o "satisfacție personală".

Potrivit Doinei Pană, exportul de buștean va scădea și mai mult după ce vor apărea normele de aplicare a Codului silvic la care a lucrat în timpul mandatului său de ministru.

"Nu numai că dacă ar fi fost aplicat Codul silvic, ar fi scăzut și mai tare exportul de buștean, pentru că noi am prevăzut acolo un articol care spune clar, să nu ai dreptul să licitezi dacă n-ai demonstrat că cel puțin 40% ai prelucrat superior, din lemnul pe care l-ai achiziționat în anul anterior, dar din motive că, spre supărarea multora, Radarul pădurilor chiar funcționează s-a ajuns în situația în care România importă buștean. Deci noi exportăm 300.000 metri cubi de buștean pe an, dar importăm 2 milioane metri cubi de buștean pe an. Vă mai dau o știre, care pentru mine a fost o satisfacție personală: aproape 1,5 milioane din cei 2 milioane metri cubi care se importă o face firma Schweighofer. Și, ca satisfacția să fie și mai mare, o face din Ucraina, Belarus și Austria", a spus Pană.

Deputatul Doina Pană a anunțat, de asemenea, că legea privind contravențiile silvice, cu modificările suferite, va primi votul final în mai puțin de o lună.

"În programul nostru de guvernare există amendarea legii contravențiilor silvice. Mai mult, după ce în 2014 am lansat Radarul, eu am trimis spre Parlament să înceapă să inițieze amendarea legii contravențiilor silvice. Legea a avansat, încât e în forma finală (...), e pe punctul de a ieși la plen. Ce mai așteptăm acum, și probabil că asta va însemna două-trei săptămâni: niște amendamente care au venit în urma unor consultări pe care le-am făcut în luna noiembrie în Parlament, la Comisia de mediu, pe care le-am făcut acum două săptămâni la Forumul pădurilor și dezvoltării rurale în incinta Ministerului Pădurilor, legat de tot ce s-a constatat ca efecte negative produse în piață de ordonanța pe care Guvernul (guvernul Cioloș — n.red.) a scos-o", a afirmat Pană.

Doina Pană a explicat modalitatea aleasă pentru promovarea acestei legi care, susține ea, va înăspri contravențiile silvice "într-un mod riguros".

"Noi, procedural, ar trebui să picăm ordonanța și să votăm legea. Pentru că există riscul ca președintele să nu le promulge în același timp și să nu ajungem la un vid legislativ, am mers pe ideea să le comasăm. Oricum există precedente (...) Deci vom mai avea câteva dezbateri, după care va ieși o formă care va înăspri contravențiile silvice, și insist asupra acestui lucru, dar într-un mod riguros, și nu populist, ceea ce au făcut ei cu Ordonanța 51", a mai declarat vicepreședintele PSD.

Tag-uri: Doina Pana
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ