Donald Tusk: În negocierile cu Londra, UE 'va acționa la unison și își va apăra interesele'

| 29 mar, 16:05

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a confirmat miercuri, într-o declarație de presă, primirea scrisorii de notificare privind declanșarea Brexit-ului, și a promis că, în negocierile viitoare cu Londra, Uniunea Europeană 'va acționa la unison și își va apăra interesele'.

''Astăzi, Consiliul European a primit o scrisoare din partea premierului Theresa May prin care se notifică intenția Regatului Unit de a părăsi Uniunea Europeană. Această notificare urmează referendumului din 23 iunie 2016 și declanșează procesul de retragere în conformitate cu Articolul 50 al Tratatului. Regretăm că Regatul Unit va părăsi Uniunea Europeană, dar sunt pregătiți pentru procesul pe care acum va trebui să-l urmăm. Pentru Uniunea Europeană, primul pas va fi acum adoptarea a liniilor directoare pentru negocieri de către Consiliul European. Aceste linii directoare vor stabili pozițiile și principiile generale în lumina cărora Uniunea, reprezentată de Comisia Europeană, va negocia cu Regatul Unit'', relevă declarația Consiliului European, citită de Donald Tusk și postată pe site-ul Consiliului.

El a precizat că prioritatea principală va fi ''de a minimiza incertitudinea cauzată de decizia Regatului Unit pentru cetățenii, companiile și statele noastre membre''. ''Vom aborda aceste discuții în mod constructiv și vom face eforturi pentru a obține un acord. În viitor, sperăm ca Regatul Unit să ne fie un partener apropiat'', a adăugat Tusk.

Potrivit Reuters, după citirea declarației Consiliului European, Donald Tusk a adăugat, referindu-se la britanici: ''Deja ne este dor de voi. Mulțumim și la revedere''.

''Nu voi pretinde că sunt fericit astăzi. Paradoxal, există ceva pozitiv în Brexit. Brexit-ul ne face mai hotărâți și mai uniți decât până acum'', a afirmat Donald Tusk, citat de DPA.

Ambasadorul Marii Britanii la Uniunea Europeană, Tim Barrow, i-a înmânat personal președintelui Consiliului European, miercuri la ora locală 13:30 (11:30 GMT), scrisoarea de notificare privind declanșarea Brexit-ului.

Scrisoarea de notificare, ce a fost semnată marți seară de premierul britanic Theresa May, deschide o perioadă de doi ani de negocieri pentru stabilirea modalității de ieșire a Marii Britanii din blocul comunitar și pentru structurarea relațiilor viitoare dintre Londra și UE.

Tag-uri: Brexit, Donald Tusk, Londra, UE
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ