Dosarul Colectiv. Marţi, 7 februarie, începe judecarea pe fond

| 06 feb, 17:25

Judecătoria Sectorului 4 începe marţi judecarea pe fond în dosarul Colectiv, în care cei trei patroni ai clubului, Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu sunt acuzaţi de ucidere din culpă, vătămare corporală şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

În dosar mai sunt judecaţi Daniela Niţă, patroana firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Niţă (director) şi Viorel Zaharia (pirotehnist), precum şi persoanele juridice SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL.

Dosarul a fost trimis în instanţă de Parchetul General pe 28 aprilie 2016, iar timp de aproape 10 luni procesul s-a desfăşurat în camera preliminară. 

Dezbaterile pe fond încep după ce Judecătoria Sectorului 4 (octombrie 2016) şi Tribunalul Bucureşti (decembrie 2016) au respins toate cererile şi excepţiile depuse de inculpaţi şi părţile civile. Astfel, magistraţii au respins cererea lui Alin Anastasescu de restituire a dosarului la Parchet şi de excludere a unor mijloace de probă (imagini video înregistrate în seara zilei de 30 octombrie 2015 în clubul Colectiv, expertize în incendii şi construcţii, procese-verbale de redare imagini). 

De asemenea, a fost respinsă solicitarea depusă de Daniela Niţă, patroana firmei de artificii, de excludere a unor mijloace de probă (declaraţia unui martor din 31 octombrie 2015, toate procesele-verbale întocmite de procurori, declaraţiile date de ea pe 8 aprilie 2016). 

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu cererea lui Cristian Niţă de excludere a unor probe (procese-verbale de redare a unor convorbiri telefonice purtate de acesta la datele de 31 octombrie 2015, 1 - 3 noiembrie 2015).

În plus, judecătorii nu au fost de acord cu solicitările unor părţi civile de trimitere a dosarului la Parchet pentru completarea urmăririi penale şi introducerea în cauză, în calitate de părţi responsabile civilmente, a Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti-Floreasca şi a Ministerului Finanţelor Publice.


În rechizitoriul întocmit de Parchetul General se arată că patronii Colectiv "au încurajat şi permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condiţiile în care spaţiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgenţă, precum şi desfăşurarea unui spectacol pirotehnic (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului situat pe strada Tăbăcarilor nr. 7, sector 4, în condiţiile amenajărilor interioare improprii unor astfel de activităţi, caracterizate prin existenţa unor materiale uşor inflamabile, montate cu încălcarea dispoziţiilor legale şi pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor şi pentru izolare fonică pe stâlpii de susţinere, pereţi şi tavan, spumă poliuretanică neignifugată), cu consecinţa producerii unui incendiu în seara de 30.10.2015". 

Anchetatorii mai arată că Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu "nu au asigurat cadrul organizatoric şi mijloacele necesare securităţii şi sănătăţii în muncă, (...) nu au luat măsuri pentru evacuarea personalului şi a clienţilor prin asigurarea unui număr de căi de ieşire, suficient şi prevăzut de lege, marcate şi dotate corespunzător, şi nu au stabilit clauze privind sănătatea şi securitatea în muncă cu prezentarea riscurilor specifice pentru securitatea şi sănătatea în muncă în cadrul clubului la încheierea contractului de prestări servicii dintre SC Club Colectiv SRL şi SC Digidream Multimedia SRL".

În acelaşi dosar, Daniela Niţă, patroana firmei de artificii, este acuzată de ucidere din culpă, în formă agravată. Ea este acuzată că, în calitate de administrator al SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, a procurat de la societatea Enigma Firework Limited din Bulgaria produse pirotehnice "fântână de scenă", neînsoţite de fişe tehnice, care, în conformitate cu instrucţiunile de utilizare redate în limba bulgară pe eticheta fiecărui produs, dar netraduse, trebuie utilizate numai în spaţiu deschis şi amplasate în poziţie verticală, pe un suport stabil şi plat. În aceste condiţii, fără efectuarea vreunui minim instructaj privind modul de folosire a produselor pirotehnice şi fără un instructaj privind noul loc de muncă (incinta clubului Colectiv), Niţă i-a însărcinat pe pirotehniştii Marian Moise şi Viorel Zaharia să monteze şi să acţioneze la data de 30 octombrie 2015 elementele pirotehnice într-un spaţiu închis, cunoscând faptul că la acel eveniment vor fi prezente numeroase persoane.


Agerpres scrie că totodată, Daniela Niţă este acuzată de vătămare corporală din culpă, în formă agravată; neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă; favorizarea făptuitorului şi sustragerea sau distrugerea de probe ori de înscrisuri (după producerea incendiului, împreună cu Cristian Niţă şi Adriana Moise, a procedat la distrugerea şi sustragerea de documente ce constituie probe în cadrul procesului penal). 

De asemenea, Viorel Zaharia, pirotehnist la firma de artificii, este acuzat de ucidere din culpă, în formă agravată; vătămare corporală din culpă, în formă agravată; nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Tag-uri: dosarul colectiv
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ