Dosarul Lukoil, restituit Parchetului; decizia este definitivă

| 19 ian, 19:15

Curtea de Apel Ploiești a menținut, marți, decizia de restituire la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a dosarului Lukoil, motivată de magistrații Tribunalului Prahova, ca instanță de fond, prin "pasivitatea totală" a procurorilor, transmite Agerpres.

Potrivit portalului instanțelor de judecată, Curtea de Apel Ploiești a respins ca nefondată contestația formulată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova împotriva încheierii prin care instanța de fond a dispus restituirea cauzei la procuror. Decizia este definitivă.

Tribunalul Prahova a dispus, în urmă cu o săptămână, restituirea la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a dosarului Lukoil, în motivarea deciziei arătându-se că, după constatarea unor neregularități în privința rechizitoriului, procurorul a manifestat "pasivitate totală", în condițiile în care nu a remediat acele neregularități și nici nu a comunicat în termenul legal Tribunalului Prahova dacă își menține sau nu dispoziția de trimitere în judecată a dosarului.

"În baza art. 346 alin. 3 lit. c teza a II-a C.p.p., dispune restituirea către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, a cauzei având ca obiect acțiunea penală pusă în mișcare în dosarul nr. 254/P/2014 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, cauză în care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaților: Bogdanov Andrey Iurevici (...), Rață Andrei (...); Duțu Dorel (...); Voinstev Alexey (...); Kuzina Olga (...); Dănulescu Dan (...); SC Petrotel Lukoil SA (...) și Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda (...)", este decizia magistraților de la Tribunalul Prahova publicată pe portalul instanțelor de judecată.

În motivarea deciziei se arată că magistrații au constatat, în luna decembrie, neregularitatea rechizitoriului prin care dosarul Lukoil a fost trimis în judecată și au dispus remedierea problemelor, urmând ca procurorul să comunice judecătorului dacă menține dispoziția de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei, însă acesta nu a răspuns solicitării instanței de judecată în termenul legal.

"Parchetul nu a remediat în termen legal neregularitățile constate și nici nu a comunicat judecătorului de cameră preliminară dacă menține dispoziția de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei, ultima zi a termenului (...) fiind 22.12.2015. (...) judecătorul de cameră preliminară constată că ne regăsim în mod evident în situația prevăzută de art. 346 alin. 3 lit. c teza a II-a, față de împrejurarea că procurorul nu a răspuns în termenul legal de 5 zile, neprecizând nici dacă își menține dispoziția de trimitere în judecată, impunându-se astfel restituirea cauzei la parchet. (...) Ipoteza prezentată la litera 'c' are în vedere situația în care procurorul nu răspunde în termenul de 5 zile (pasivitate) — nu remediază neregularitățile constate și nici nu comunică dacă înțelege să mențină dispoziția de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei. (...) Necomunicându-se judecătorului de cameră preliminară faptul că acuzarea înțelege să mențină dispoziția de trimitere în judecată, se impune automat restituirea cauzei la parchet, aceasta fiind ipoteza prezentei cauze", se arată în documentul citat.

În opinia judecătorului, neregularitățile constatate în actul de sesizare "nu sunt minore", ci sunt "esențiale", ținând chiar de modul de formulare a acuzațiilor, iar instanța nu poate soluționa acțiunea penală "în condițiile în care nu sunt indicate concret faptele deduse judecății, neputându-se substitui organului de urmărire penală".

"Prin urmare, nici în ipoteza în care s-ar considera că pasivitatea totală a procurorului în termenul legal de 5 zile nu este sancționată automat cu restituirea cauzei, nu se poate dispune începerea judecății, neregularitățile constate fiind esențiale, ducând la imposibilitatea stabilirii obiectului și a limitelor judecății în prezenta cauză, așa cum s-a arătat", se mai precizează în document.

În luna decembrie a anului trecut, Tribunalul Prahova a constatat neregularitatea rechizitoriului prin care dosarul Lukoil a fost trimis în judecată, magistrații arătând că unele acte materiale au fost dublate sau chiar triplate, dar și că procurorii nu au indicat activitatea infracțională concretă a inculpaților.

Astfel, la capitolul "în fapt", neregularitatea rechizitoriului constă în neindicarea activității infracționale concrete a inculpaților, modul în care au contribuit la rezultatul socialmente negativ enunțat de procuror, prin raportare la atribuțiunile de serviciu, nedescrierea concretă a actelor materiale și lipsa analizei procesului decizional în cadrul societății pentru a demonstra caracterul esențial al acțiunilor inculpaților în luarea deciziilor.

"În cazul inculpatei persoană juridică Lukoil Europe Holdings BV Olanda, neindicarea unei anumite persoane fizice care să fi acționat în numele său; neindicarea societăților comerciale favorizate de acțiunile inculpaților și a interesului direct sau indirect al celor doi autori (Bogdanov Andrey și Rață Andrei) în cadrul societăților favorizate", se arată în decizia postată la acel moment pe portalul instanțelor.

La capitolul "în drept", neregularitatea vizează neconcordanțe în prezentarea actelor materiale ale infracțiunilor, în sensul că actele materiale prezentate au fost dublate sau chiar triplate, dar și nelămurirea laturii civile prin nedescrierea modului de calcul al prejudiciului pentru fiecare inculpat și pentru fiecare an în parte și nelămurirea categoriilor de persoane vătămate în cauză.

Magistrații arătau că, dacă s-ar considera că și acționarii SC Petrotel Lukoil SA sunt persoane vătămate, atunci toate aceste persoane trebuie identificate și indicate.

Dosarul Lukoil a fost trimis în judecată de procurorii PCA Ploiești la data de 3 august 2015, în acest dosar fiind deferite justiției SC Petrotel Lukoil Ploiești, acuzată de spălare de bani, SC Lukoil Europe Holdings Bvatrium Olanda, acuzată de complicitate la folosirea cu rea credință a creditului societății și complicitate la spălare de bani, dar și șase persoane fizice, respectiv directorul general al Petrotel Lukoil Ploiești, Andrey Bogdanov, directori generali adjuncți din cadrul societății de la Ploiești—Alexey Voinstev, Olga Kuzina, Dan Dănulescu, un membru al Consiliului de Administrație al Petrotel Lukoil, Andrei Rață, și contabilul șef Dorel Duțu.

Potrivit procurorilor, prejudiciul cauzat prin săvârșirea de către inculpați a infracțiunilor reținute în sarcina lor este în cuantum de 7.597.094.338,10 lei, echivalent a 1.766.766.125,10 euro.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ