DOSARUL MICROSOFT 2: Iohannis a transmis cererea de urmărire penală a foștilor miniștri Nica, Țicău, Athanasiu

| 29 noi, 11:13

Președintele Klaus Iohannis a transmis, marți, ministrului Justiției cererea de urmărire penală a foștilor miniștri ai Comunicațiilor și Tehnologiei Informației Dan Nica și Silvia Adriana Țicău și a lui Alexandru Athanasiu, fost ministru al Educației și Cercetării, în dosarul Microsoft 2.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, Iohannis a transmis cererea de urmărire penală a lui Nica Dan, fost ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației în perioada 2000 — iulie 2004, a Silviei Adriana Țicău, fost ministru la aceeași instituție, în perioada iulie-decembrie 2004, și a lui Alexandru Athanasiu, fost ministru al Educației în perioada 2003-2004, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Totodată, sursa citată precizează că Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a fost înștiințat cu privire la formularea acestei cereri.

Pe 23 noiembrie, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a cerut sesizarea președintelui Klaus Iohannis pentru urmărirea penală a foștilor miniștri Dan Nica, Adriana Țicău și Alexandru Athanasiu, pentru abuz în serviciu în dosarul Microsoft 2.

"În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul-șef al DNA a transmis procurorului general al PÎCCJ referatul cauzei, în vederea sesizării președintelui României, pentru a aprecia asupra exercitării dreptului de a cere urmărirea penală a unor persoane care au deținut calitatea de membri ai Guvernului — Dan Nica, ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației în perioada 2000 — iulie 2004, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit; Silvia Adriana Țicău, secretar de stat în perioada 2003 — iunie 2004, respectiv ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației în perioada iulie — decembrie 2004, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată; Alexandru Athanasiu, ministru al Educației și Cercetării în perioada 2003 — 2005, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit", se arăta într-un comunicat al DNA.

Sursa citată menționa că, în calitate de ministru, Dan Nica, cu încălcarea dispozițiilor privind achizițiile publice, a inițiat și a susținut proiectele HG nr.1.473/ 11.12.2003 și nr.470/ 01.04.2004, prin care s-a aprobat încheierea între Guvern și Fujitsu Siemens Computers GmbH a contractului comercial de închiriere de licențe referitor la produsele Microsoft.

"În acest sens s-a invocat, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, astfel încât respectiva firmă să fie favorizată prin evitarea organizării unei licitații publice. Astfel, s-a cauzat, pe de o parte — un prejudiciu în valoare totală de 47.594.843,88 USD repercutat în patrimoniul Secretariatului General al Guvernului, respectiv Ministerului Comunicației și Tehnologiei Informației, iar pe de altă parte — un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH", se arăta în comunicat.

DNA preciza că, în calitate de secretar de stat, respectiv de ministru, Adriana Țicău, cu încălcarea dispozițiilor privind Statutul funcționarilor publici și privind achizițiile publice, a determinat încheierea contractului cadru de licențiere Microsoft în condiții defavorabile pentru Guvern, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens GmbH Austria, iar în acest sens a semnat Nota de fundamentare la HG nr.1.473 /11.12.2003.

Conform anchetatorilor, aceasta a inițiat și susținut proiectul HG nr.1.778/ 21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licențe și pentru produsele educaționale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat.

"În această modalitate s-a cauzat, pe de o parte — un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343,88 USD repercutat în patrimoniul Secretariatului General al Guvernului, respectiv Ministerului Comunicației și Tehnologiei Informației, iar pe de altă parte — un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH", mai menționa sursa citată.

DNA mai arăta că, în calitate de ministru, Alexandru Athanasiu, cu încălcarea dispozițiilor privind achizițiile publice, a inițiat și a susținut proiectul HG nr.1778/ 21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului fără a exista un necesar fundamentat.

"În această modalitate s-a cauzat, pe de o parte — un prejudiciu în valoare totală de 19.370.500 USD repercutat în patrimoniul Secretariatului General al Guvernului, iar pe de altă parte — un folos patrimonial necuvenit, în același cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH", potrivit procurorilor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ