DOSARUL MICROSOFT II: Dan Nica şi Alexandru Athanasiu, urmăriţi penal sub control judiciar pentru abuz în serviciu

| 12 dec, 15:22

Fostul ministru al Comunicaţiilor Dan Nica şi fostul ministru al Educaţiei Alexandru Athanasiu sunt urmăriţi penal sub control judiciar pentru abuz în serviciu în dosarul cunoscut drept 'Microsoft 2'.

Potrivit unui comunicat emis, luni, de DNA, procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi faţă de Silvia Adriana Ţicău, secretar de stat la Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada 2003 - iunie 2004, respectiv de ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada iulie - decembrie 2004, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. 

Pe durata controlului judiciar, Athanasiu are interdicţia de a părăsi teritoriul României fără încuviinţarea prealabilă a organului de urmărire penală competent. 

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a cerut, în 23 noiembrie, sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis pentru urmărirea penală a foştilor miniştri Dan Nica, Adriana Ţicău şi Alexandru Athanasiu pentru abuz în serviciu în dosarul "Microsoft 2". 

Procurorii arătau, la acel moment, că, în calitate de ministru, Dan Nica, cu încălcarea dispoziţiilor privind achiziţiile publice, a iniţiat şi a susţinut proiectele HG nr.1.473/ 11.12.2003 şi nr.470/ 01.04.2004, prin care s-a aprobat încheierea între Guvern şi Fujitsu Siemens Computers GmbH a contractului comercial de închiriere de licenţe referitor la produsele Microsoft. 

"În acest sens s-a invocat, în mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, astfel încât respectiva firmă să fie favorizată prin evitarea organizării unei licitaţii publice. Astfel, s-a cauzat, pe de o parte - un prejudiciu în valoare totală de 47.594.843,88 USD repercutat în patrimoniul Secretariatului General al Guvernului, respectiv Ministerului Comunicaţiei şi Tehnologiei Informaţiei, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH", se preciza într-un comunicat al DNA. 

DNA menţiona că, în calitate de secretar de stat, respectiv de ministru, Adriana Ţicău, cu încălcarea dispoziţiilor privind Statutul funcţionarilor publici şi privind achiziţiile publice, a determinat încheierea contractului cadru de licenţiere Microsoft în condiţii defavorabile pentru Guvern, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens GmbH Austria, iar în acest sens a semnat Nota de fundamentare la HG nr.1.473 /11.12.2003. 

Anchetatorii susţin că aceasta a iniţiat şi susţinut proiectul HG nr.1.778/ 21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de închiriere de licenţe şi pentru produsele educaţionale Microsoft, fără a exista un necesar fundamentat. 

"În această modalitate s-a cauzat, pe de o parte - un prejudiciu în valoare totală de 66.965.343,88 USD repercutat în patrimoniul Secretariatului General al Guvernului, respectiv Ministerului Comunicaţiei şi Tehnologiei Informaţiei, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH", menţionează sursa citată. 

DNA mai menţiona că, în calitate de ministru, Alexandru Athanasiu, cu încălcarea dispoziţiilor privind achiziţiile publice, a iniţiat şi a susţinut proiectul HG nr.1778/ 21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului fără a exista un necesar fundamentat. 

"În această modalitate s-a cauzat, pe de o parte - un prejudiciu în valoare totală de 19.370.500 USD repercutat în patrimoniul Secretariatului General al Guvernului, iar pe de altă parte - un folos patrimonial necuvenit, în acelaşi cuantum, în favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH", potrivit sursei citate. 

La sfârşitul lunii noiembrie, preşedintele Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală a foştilor miniştri ai Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei Dan Nica şi Silvia Adriana Ţicău şi a lui Alexandru Athanasiu, fost ministru al Educaţiei şi Cercetării, în dosarul "Microsoft 2".

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ