DOSARUL MINERIADA. IOHANNIS a semnat cererea de urmărire penală pentru Roman, Voican Voiculescu şi Stănculescu

| 27 oct, 13:49

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, cererea de urmărire penală a lui Petre Roman, Gelu-Voican Voiculescu şi a lui Victor Atanase Stănculescu, a anunţat Administraţia Prezidenţială, demersul având legătură cu anchetarea evenimentelor din timpul mineriadei din 1990.

Cererea a fost trimisă ministrului Justiţiei Robert Cazanciuc şi se referă la Petre Roman, fost prim-ministru în perioada 26 decembrie 1989 - 26 septembrie 1991, Gelu-Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru în perioada 28 decembrie 1989 - 28 iunie 1990, şi Victor Atanase Stănculescu, fost ministru al Apărării Naţionale în perioada 16 februarie 1990 - 30 aprilie 1991. 

Solicitarea adresată lui Iohannis a fost transmisă de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

Totodată, arată Administraţia Prezidenţială, Parchetul de pe lângă Înalta Curte a fost înştiinţat cu privire la formularea acestor cereri. 

Procurorii militari au dispus schimbarea încadrării juridice şi efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii, constând în reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii din dimineaţa zilei de 13 iunie 1990. Evenimentele s-au soldat cu decesul a patru persoane şi rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.

Citeste si: IOHANNIS: Nu vreau o altă generaţie de sacrificiu, aceea a copiilor care cresc singuri departe de părinţii lor

"În perioada următoare, vor fi audiate persoanele faţă de care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii contra umanităţii prev. de 439 lit. a, g şi j din Codul penal şi care la data evenimentelor deţineau funcţii de conducere la nivelul structurilor civile şi militare ale statului, precum şi în cadrul unor unităţi economice", a anunţat Parchetul General. 

Până în prezent, în acest dosar au fost puşi sub acuzare fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, amiralul în rezervă Emil "Cico" Dumitrescu, Cazimir Ionescu, fost vicepreşedinte al CPUN, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, şi fostul şef al parchetelor militare, Mugurel Florescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
28 oct, 07:46
Florin Sava
Cea mai noua oferta de lucru!
Castiga bani online!
Tocmai s-a lansat cel mai simplu sistem de obtinut venituri in timpul liber! Castiga bani online! Acum este momentul sa incepi! Castiga bani online si bucura-te de cea mai profitabila cariera! Noi te indrumam pas cu pas, cu atentie, iar tu castigi bani! Numai dupa ce te hotarasti cu seriozitate, cauta-ne la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ