Dosarul Rompetrol se mută la instanţa supremă

| 24 oct, 2013

Dosarul Rompetrol va fi judecat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie , deoarece unul dintre inculpaţi - Sorin Roşca Stănescu - are funcţia de senator.

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis joi să-şi decline competenţa în favoarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în dosarul Rompetrol, deoarece unul dintre inculpaţi - Sorin Roşca Stănescu - are funcţia de senator, potrivit Agerpres.

Avocaţii inculpaţilor, precum şi procurorul de şedinţă au cerut respingerea excepţiei, pe motiv că ÎCCJ, potrivit atribuţiilor, nu judecă apeluri, ci numai fonduri şi recursuri. O parte dintre avocaţi au considerat că o soluţie ar fi disjungerea dosarului pentru Sorin Roşca Stănescu, care să fie judecat de ÎCCJ, iar ceilalţi inculpaţi din dosar să fie judecaţi în continuare de CAB.

"Este, într-adevăr, o problemă foarte delicată, numai ÎCCJ poate dezlega această problemă de drept, care nu este prevăzută în procedură", a afirmat joi avocatul lui Dinu Patriciu, Gheorghe Dragomir.

Dosarul a fost întregistrat pe rolul CAB pe 20 iunie şi a avut primul termen pe 6 septembrie, când a fost amânat, de atunci dosarul fiind amânat de încă două ori. Magistraţii Tribunalului Bucureşti l-au achitat pe 28 august 2012 pe omul de afaceri Dinu Patriciu în dosarul Rompetrol.

De asemenea, instanţa i-a achitat şi pe ceilalţi inculpaţi din dosar: Alexandru Bucşă, Petrică Grama, Iulian Florin Aldea, Elena Cerasela Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Roşca Stănescu, Sorin Pantiş, Victor Eros, Paul Miclăuş, Elena Albu şi Gabriela Anghelache. Judecătorii au respins ca neîntemeiate pretenţiile civile formulate de Ministerul Finanţelor Publice.

Instanţa a respins şi cererea DIICOT de confiscare a sumei de 9,8 milioane euro şi instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor lui Dinu Patriciu şi altor inculpaţi. Cheltuielile de judecată în cuantum de 50.000 lei rămân în sarcina statului.

Decizia a fost atacată cu apel de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procesul Rompetrol este unul dintre cele mai lungi din România, el fiind blocat aproape un an la Curtea Constituţională (2010-2011), după ce avocaţii au ridicat mai multe excepţii de neconstituţionalitate.

Abia în aprilie 2010 judecătorii au reuşit să demareze audierea inculpaţilor, însă Dinu Patriciu a refuzat să dea o declaraţie în faţa instanţei, catalogând acest dosar ca pe unul politic.

La 8 septembrie 2006, omul de afaceri Dinu Patriciu a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru săvârşirea a şapte infracţiuni: delapidare, spălare de bani, asociere la săvârşirea de infracţiuni, manipularea pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare, dezvăluire de informaţii privilegiate, spălare de bani şi iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat.

Procurorii susţin că în calitatea sa de administrator la SC Rompetrol SA, Dinu Patriciu şi-a însuşit, în mod repetat, în perioada septembrie 1999 - noiembrie 2001, suma de 85 de milioane USD izvorâtă din Acordul EPSA şi cuvenită bugetului de stat şi pe care a traficat-o în interesul Rompetrol Internaţional Ltd şi The Rompetrol Group BVB Olanda.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ