Update-ÎCCJ: Dosarul transferurilor din fotbal trimis spre rejudecare

| 20 mai, 2013

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis astăzi ca dosarul privind transferurile de jucători în care opt oameni de fotbal sunt acuzaţi de evaziune fiscală şi spălare de bani să se rejudece la Curtea de Apel.

Completul de trei judecători au finalizat dezbaterile în acest proces vineri, dar au amânat pronunțarea sentinței până astăzi, când au decis să trimită dosarul spre rejudecare la Curtea de Apel. Practic, judecătoarele au anulat decizia prin care aceştia au fost condamnaţi de Curtea de Apel Bucureşti în 12 noiembrie 2012.

George Copos, Mihai Stoica, Jean Pădureanu, Gheorghe Popescu, fraţii Ioan şi Victor Becali, Gheorghe Neţoiu şi Cristi Borcea au cerut vineri să fie achitaţi, pe considerentul că sunt nevinovaţi.

Fostul mare internațional Gheorghe Popescu a precizat în ultima sa declarație că este nevinovat. "Tot ce am făcut în viaţă am făcut corect şi cu multă muncă", a subliniat Gheorghe Popescu.

Patronul Rapidului, George Copos a declarat că nu şi-a însuşit niciun ban, iar toate sumele de bani din transferuri au intrat în conturile clubului Rapid.

"Sunt total nevinovat de infracţiunile pe care DNA le-a inventat. DNA trebuia să inventeze ceva ca să mă lege de ceilalţi inculpaţi. În 21 de ani de carieră, nu am fost patronul unui club de fotbal, ci am fost doar angajat şi am acţionat în baza unui mandat al consiliului de administraţie. Cluburile la care am lucrat au adus în România zeci de milioane de euro. Să nu mă consideraţi din categoria oamenilor din fotbal atât de blamaţi, fără şcoală. Tot ce am făcut în viaţă a fost să capăt o notorietate şi să ajung la un club de fotbal mai mare. Toţi avocaţii îmi spun acelaşi lucru: ce cauţi tu aici? Eu nu ştiu ce caut aici", a declarat Mihai Stoica.

Cristi Borcea le-a spus judecătorilor că a acţionat la Dinamo în baza unui mandat al conducerii, iar prin transferurile făcute de el a adus clubului un profit de 1.800%.

Ioan Becali i-a spus procurorului de şedinţă că îl va reclama dacă nu îi aduce o dovadă cu circuitul bancar al banilor aduşi de el în ţară.

Procurorul de şedinţă a cerut pedepse mai mari pentru cei opt oameni din fotbal şi toate să fie cu executare.

- Pe 12 noiembrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti (CAB) l-a condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pe patronul clubului Rapid George Copos,

- CAB a mai decis condamnarea la trei ani de închisoare cu suspendare a fostului preşedinte de la Gloria Bistriţa, Jean Pădureanu,

- CAB a decis şi condamnarea la şapte ani de închisoare cu executare a fostului finanţator al FC Dinamo Bucureşti, Cristian Borcea,

-  Ioan Becali a fost condamnat la opt ani de închisoare cu executare,

- Fratele său, Victor Becali a fost condamnat la şapte ani de închisoare cu executare,

- Trei ani de închisoare cu suspendare a primit fostul angajat al firmei "Becali sport" Gică Popescu

- Tot trei ani de închisoare cu suspendare a primit şi fostul acţionar la clubul de fotbal Dinamo, Gheorghe Neţoiu.

Totodată, CAB a hotărât obligarea celor opt inculpaţi la plata unor despăgubiri către ANAF şi către cluburile sportive implicate, precum şi instituirea sechestru asigurător pe averile acestora pentru recuperarea prejudiciului.


Toţi cei opt oameni din fotbal au declarat recurs.

Pe 2 octombrie 2008, DNA i-a trimis în judecată pe George Copos, preşedinte şi patron al clubului de fotbal Rapid Bucureşti, Mihai Stoica, fost director al clubului de fotbal Oţelul Galaţi, Jean Pădureanu, preşedinte al clubului de fotbal Gloria Bistriţa, Gheorghe Popescu, fost angajat al firmei 'Becali sport'.

Toţi au fost acuzaţi de înşelăciune, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Gigi Neţoiu, fost acţionar la clubul de fotbal Dinamo, pentru înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani, Cristian Borcea şi fraţii Ioan şi Victor Becali, impresari, toţi acuzaţi de înşelăciune, evaziune fiscală, spălare de bani în formă continuată şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

DNA susţine că faptele săvârşite de cei opt inculpaţi au provocat un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a patru cluburi de fotbal, o parte dintre banii obţinuţi din transferuri fiind "spălaţi" prin intermediul unor firme off-shore.

Rechizitoriul întocmit de procurori se referă la 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999-2005.

Conform probatoriului administrat, între Copos, Borcea, fraţii Becali, Pădureanu, Popescu şi Neţoiu ar fi avut loc transferuri bancare din sumele sustrase, banii fiind viraţi reciproc în conturile personale, fără justificare.

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ