Două staţii pentru măsurarea radioactivităţii, oprite după explozia rachetei nucleare din Rusia

| 20 aug, 12:17

Operatorul reţelei globale de senzori de radioactivitate a declarat, luni, că două staţii ale sale în Rusia, situate cel mai aproape de locul în care s-a produs explozia misterioasă din 8 august, s-au deconectat, la două zile după incident, exprimându-şi îngrijorarea că Rusia le-ar fi putut opri, informează Reuters.

Ministerul rus al Apărării, care gestionează cele două staţii, nu a fost disponibil pentru vreun comentariu.

Agenţia nucleară rusă Rosatom a recunoscut că cinci dintre angajaţii săi au fost ucişi într-o explozie, care s-a produs în timpul testării unui motor de rachetă în Marea Albă, în Extremul Nord al Rusiei.

Explozia a provocat de asemenea o creştere scurtă a nivelului de radioactivitate într-un oraş din apropiere (Severodvinsk), ceea ce i-a determinat pe locuitori să se îngrămădească la farmacii după pastile de iod, utilizat pentru a reduce efectele expunerii la radiaţii.

Autorităţile ruse nu au dat nicio explicaţie oficială de ce explozia a declanşat creşterea radiaţiilor.

Experţi în domeniul nuclear din SUA au declarat că ei suspectează că Rusia a testat o rachetă de croazieră cu propulsie nucleară, cu care preşedintele Vladimir Putin se lăuda anul trecut.

"Ne-am adresat operatorilor de staţii în legătură cu problemele tehnice întâmpinate la două staţii vecine", a declarat Lassina Zerbo, responsabilul cu respectarea Tratatului privind interzicerea testelor nucleare (CTBTO), într-un mesaj pe Twitter.

Sistemul internaţional de monitorizare CTBTO include senzori atmosferici care detectează particule de radionuclizi în aer. Zerbo a spus că date provenind de la staţii situate pe sau aproape de traiectoria unui prezumtiv nor de gaz rezultat în urma exploziei sunt în curs de examinare, scrie agerpres.ro.

Cele două staţii de monitorizare ruse aflate în apropierea locului unde s-a produs explozia (regiunea Arhanghelsk) - Dubna şi Kirov - au încetat să mai transmită la 10 august, iar autorităţile ruse au explicat CTBTO aceasta prin "probleme cu reţeaua şi comunicaţiile", a declarat, luni, un purtător de cuvânt al CTBTO.

"Aşteptăm mai departe informaţii după ce staţiile şi/sau sistemul de comunicare vor fi restabilite la nivelul de funcţionalitate completă", a spus acesta.

Deşi reţeaua de monitorizare a CTBTO este globală, iar staţiile sale transmit date la sediul CTBTO din Viena, aceste staţii sunt operate de ţările în care se află.

Nu se ştie ce anume a provocat disfuncţionalitatea şi nici dacă cele două staţii au fost oprite de Rusia, au declarat analişti.

"La aproximativ 48 de ore de la incidentul din Rusia din 8 august, staţiile au încetat să mai transmită date. Cred că este o coincidenţă stranie", a remarcat Daryl Kimball, director executiv al Asociaţiei pentru controlul armelor, un think tank cu sediul la Washington.

Tag-uri: explozie Rusia
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ