Dragnea, către Guvern: Oameni buni, treziţi-vă, nu mai ţineţi banii necheltuiţi!

| 07 noi, 18:29

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, în plenul Camerei Deputaților, că Parlamentul nu poate fi oprit să adopte o lege, iar pentru măririle salariale prevăzute în amendamentele la Ordonanța 20/2016 sunt bani la buget.

"O lecție importantă pe care trebuie să o înțeleagă toți membrii Guvernului și nu numai ar fi că nu e bine să minți și, de asemenea, nu e bine să dezinformezi. Să le spun și de ce nu e bine — pentru că în articolul 404 din Codul penal se prevede 'comunicarea sau răspândirea prin orice mijloace de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea națională, se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani'. Asta nu este o amenințare, este doar o avertizare. S-au dezbătut în ultimele zile două teme importante într-un mod tendențios și mincinos. Prima temă ar fi aceea că nici nu putem reduce taxele în această perioadă, nici nu putem crește salarii, făcându-se referire la legea responsabilității fiscal-bugetare. În primul rând, trebuie să înțeleagă toată lumea că Parlamentul este singura instituție din România care adoptă legi, Parlamentul nu poate fi oprit să adopte o lege, pentru că asta este esența democrației. Legea responsabilității fiscal-bugetare se referă la interzicerea dreptului Guvernului de a promova acte normative care să aibă ca efect creșterea veniturilor, nu la Parlament", a spus Dragnea, la dezbaterile pe Ordonanța 20/2016.

El a adăugat că, potrivit sindicatelor, această ordonanță "a pus dezordine în sistem".

"Să vorbim despre o mare minciună și anume că nu sunt bani. Lucrăm cu materialul clientului, cu datele oficiale de la Ministerul de Finanțe. Dacian Cioloș și-a asumat prin legea bugetului de stat propusă și adoptată de Parlament, prin programarea bugetară, că va cheltui 255 de miliarde de lei. Execuția pe primele nouă luni este 169 de miliarde de lei. Asta înseamnă o medie de cheltuieli a acestui Guvern de 19 miliarde de lei pe lună. Deci au rămas necheltuiți, până la finalul anului, 86 de miliarde de lei. Dacă am merge pe media cheltuielilor din fiecare lună, să zicem, ar însemna 19 miliarde de lei pe fiecare lună. În următoarele trei luni ar mai rămâne bani necheltuiți 29 de miliarde de lei pentru care vor trebui să dea la un moment dat socoteală. În ceea ce privește impactul bugetar al acestei legi, este o minciună faptul că impactul net efectiv este de 4,6 sau 4,8 sau 5 miliarde de lei, pentru că oricine știe că de a doua zi aproape jumătate din acești bani se întorc la bugetul de stat și dacă e să discutăm foarte cinstit nici măcar nu pleacă, se fac niște operațiuni contabile și acești bani nu pleacă de la buget. Impactul și după efectul de multiplicare net este la 1,6 — 1,8 miliarde de lei. Atât va fi suportarea de către bugetul de stat", a arătat liderul PSD.

Dragnea a menționat că deficitul bugetar este de 0,4 — 0,45% iar Guvernul nu are cum să mai atingă anvelopa de 2,8 — 2,9% pentru anul viitor.

"Creșterea economică prognozată de Comisia de prognoză generează în final venituri în plus la bugetul general consolidat de aproximativ 14 miliarde de lei. Oameni buni, treziți-vă, nu mai țineți banii necheltuiți și oameni cu salarii foarte mici. Există suficientă anvelopă bugetară, există suficiente fonduri pentru așa ceva, nu încercați să vă mai opuneți pentru că aceste majorări salariale sunt necesare. Să știți că medicii și profesorii nu sunt nici pomanagii, pentru că asta nu este o pomană electorală, nu sunt nici trântori. Sunt oameni care unii ne salvează viețile, alții care ne educă copii", a încheiat Dragnea.

 

Tag-uri: liviu dragnea
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ