Dragnea și Șerban Nicolae, atac neașteptat la BNR. Ce vor să facă cu aurul țării

| 28 feb, 10:41

Șeful PSD, Liviu Dragnea, și senatorul PSD Șerban Nicolae au depus azi o propunere legislativă surprinzătoare prin care vor să aducă aproape tot aurul din rezerva BNR în țară! Reacția BNR aici.

Liviu Dragnea și Șerban Nicolae au depus miercuri la Senat un proiect de lege intitulat "Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României".

Potrivit unor surse citate de Realitatea TV, prin acest proiect Dragnea și Șerban Nicolae vor să oblige BNR să aducă aproape tot aurul țării în România, cu excepția a 5% din rezerva de aur.

Proiectul legislativ de la Senat, care poate fi văzut AICI, nu a fost însoțit inițial de o Expunere de motive, dar ulterior a apărut o singură pagină de explicații.

Principalul argument al lui Dragnea & Șerban Nicolae este acela că plătim comisioane pentru depozitarea celor 10 tone de aur în Anglia. Analiștii economici spun că o astfel de mișcare este una extrem de riscantă.

"Să faci astfel de mișcări cu aurul este hazardat. Trebuie să ai o motivație economico-financiară serioasă ca să iei o astfel de decizie. Unde să ții aurul? La Ciorogârla? Noi avem probleme să depozităm și gazul natural", a comentat la cald informația realizatorul TV Edward Pastia.

Și fostul premier Theodor Stolojan a criticat la Realitatea TV proiectul legislativ al liderului PSD:

"E un abuz din partea acestor inițiatori diletanți, pentru că trebuie să precizăm că nici aurul care este deținut în rezervă și nici rezerverele în valută nu sunt proprietatea BNR, ele sunt proprietatea României și BNR le administrează. BNR are mandate inclusiv în rezerverele naționale în valută si a stocului de aur, aurul este depozitat în afara României, în condiții de securitate maximă. BNR nu a facut tranzacții cu stocul de aur, acesta a crescut constant în timp, nu știu ce anume doresc acești parlamantari care au avut această initiativă", a spus Theodor Stolojan la Realitatea TV.

Este o mișcare riscantă, este de părere și Gheorghe Ialomițeanu, fostul ministru de Finanțe.

"Este o decizie riscantă. Când aduci tot aurul în țară scade credibilitatea BNR pe plan extern. Aurul din afara țării este o garanție pentru investitorii străini. E garanție că țara nu intră în blocaj, că nu poate să intre în încetare de plăți".

Potrivit viceguvernatorului BNR Liviu Voinea, 59% din aurul României este depozitat în condiții de maximă siguranță și avantajoase la Londra, în lingouri. România are o rezervă de 103,7 tone de aur.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ