Dragnea: Raportul POR a fost aprobat, urmează a fi trimis CE

| 28 mai, 2013

Raportul anual de implementare a Programului Operaţional Regional (POR) a fost aprobat, marţi, în unanimitate, de Comitetul de monitorizare a programului 2007 - 2013, a anunţat vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Liviu Dragnea a precizat că pasul următor este transmiterea documentului spre validare la Comisia Europeană, raportul fiind pe anul 2012.

"Până la această oră, sumele totale din fonduri europene pe POR, care au fost plătite efectiv în România, reprezintă 40% din total program. Gradul de absorbţie este 30%. Suma totală de 40 %, adică, 1,5 miliarde de euro, care sunt bani europeni efectiv plătiţi pe proiecte în cadrul POR, reprezintă plăţile efective la care se adaugă prefinanţarea de aproximativ 10% - care reprezintă tot bani europeni care au fost plătiţi beneficiarilor de proiect. La 1,5 miliarde de euro, care au fost traşi efectiv de la Comisia Europeană, se adaugă în jur de 200 de milioane de euro - bani contribuţia românească. Deci adunate cam 1,7 miliarde de euro - bani europeni şi româneşti au fost efectiv plătiţi pe proiecte în cadrul POR. Acestea sunt date la această oră",  a explicat vicepremierul Liviu Dragnea.

Conform oficialului, ţinta iniţială a POR a fost înfiinţarea de 15.000 de noi locuri de muncă. "Numai până la această oră estimarea a ajuns la peste 22.500 de locuri de muncă şi vorbim de locuri de muncă directe. La acest număr se adaugă locurile de muncă indirecte, pe care sper să fim în măsură să le prezentăm în perioada următoare, după ce se finalizează o analiză complexă la nivelul ministerului. Din fericire pentru Programul Operaţional Regional, toţi indicatorii care au fost stabiliţi iniţial au fost depăşiţi cu peste sută la sută", a punctat vicepremierul.

Din punct de vedere al evoluţiei gradului de absorbţie la nivelul POR, acesta a arătat că ţinta propusă până la sfârşitul acestui an a fost de 48%.

"Eu am propus astăzi şi colegii au acceptat ca procentul să înceapă cu 5, deci să depăşim 50% pentru a fi siguri că, la finalul perioadei, deci în 2015, ajungem la gradul de absorbţie de sută la sută. Este un ritm pe care îl putem gestiona, modificările făcute în cadrul ministerului, modificările de acte normative pe care le-a realizat Ministerul Fondurilor Europene împreună cu ministerul nostru, simplificarea procedurilor şi schimbarea modului de abordare în cadrul autorităţii de management îmi dau garanţia că aceste ţinte vor fi atinse", a subliniat ministrul Dragnea.

Realocări de 100 de milioane de euro

"Este vorba de aproximativ 100 de milioane de euro care înseamnă economii la nivelul întregului program şi care au fost realocate prin hotărârea Comitetului de astăzi, la propunerea comitetelor din regiunile de dezvoltare. Banii au fost realocaţi către eficienţa energetică a clădirilor - practic anvelopările -, către structurile pentru situaţii de urgenţă, au fost realocate sume către reabilitarea monumentelor istorice şi culturale şi către infrastructura de turism. Aceste economii provin pe de o parte din sumele rămase disponibile după încheierea procedurilor de licitaţie, deci faţă de sumele prognozate la finalizarea licitaţiilor (...), iar a doua sursă o reprezintă corecţiile financiare", a precizat vicepremierul.

El a mai spus că i-a rugat pe directorii agenţiilor de dezvoltare regională şi pe preşedinţii de regiuni să se implice serios în finalizarea cât mai curând a strategiilor de dezvoltare regională.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ