Drulă (consilier al premierului): Guvernele Ponta - cel mai mare dezastru în materie de infrastructură

| 28 iul, 13:05

Consilierul de stat în Cancelaria prim-ministrului Cătălin Drulă susţine că guvernele conduse de Victor Ponta au fost "cel mai mare dezastru" în materie de infrastructură.

Premierul Dacian Cioloş a distribuit, joi, fără a comenta, postarea consilierului său în legătură cu proiectele de infrastructură ale guvernelor Ponta pe pagina sa de Facebook. 

"Departe de mine gândul de a apăra performanţa vreunui guvern din ultimii 25 de ani în ceea ce priveşte autostrăzile. Toate au gestionat mai degrabă prost domeniul şi rezultatele le vedem astăzi. Acestea fiind spuse, afirm fără echivoc că guvernele conduse de domnul Ponta au fost cel mai mare dezastru în materie de infrastructură de transport şi de investiţii publice în general", a scris Drulă pe Facebook. 

El a precizat că în ceea ce priveşte autostrada Orăştie-Sibiu lotul 3 derularea contractului s-a făcut aproape în totalitate în mandatul lui Victor Ponta - în anii 2012 - 2014. 

"Erorile de management al contractului şi deciziile proaste s-au luat la CNADNR sub conducerea domnului Neaga, directorul general susţinut de domnul Ponta la CNADNR. Mai mult, în 2014, presiunea pusă şi hei-rup-ul făcut pentru inaugurarea în prag de alegeri au dus la problemele de calitate care au făcut ca autostrada să se închidă la un an după inaugurare. Chestiunea este, de altfel, investigată de DNA în prezent. După inaugurare, deşi au apărut fisuri în carosabil la câteva săptămâni, sub guvernul domnului Ponta s-a încercat timp de aproape un an minimizarea problemelor de calitate", spune consilierul de stat. 

Potrivit lui Drulă, şi derularea contractului în privinţa Master Planului s-a desfăşurat aproape în întregime în mandatul lui Ponta, termenul de realizare fiind primăvara lui 2014. 

"E de notorietate că sub domnii Şova şi Ponta s-au făcut presiuni politice inacceptabile pentru că doreau să tragem tot traficul rutier al României dinspre Transilvania şi Moldova spre Bucureşti prin Valea Prahovei şi să modificăm coridoarele stabilite la nivel european. Totul pentru a justifica pariul domniei sale cu concesiunea autostrăzii Comarnic-Braşov (aspect asupra căruia detaliez mai jos). Un document care trebuia să fie eminamente fundamentat tehnic - 'ştiinţific' cum îi plăcea domnului Rus să spună - a devenit obiectul unor interferenţe inacceptabile. Autostrada Sibiu-Piteşti a fost întârziată cu cel puţin 2 ani şi Master Planul a fost blocat tocmai de factorul politic", susţine el. 

Consilierul de stat precizează că 95% din autostrada A3 Bucureşti - Ploieşti era finalizată la preluarea mandatului de către Victor Ponta, iar în trei ani acesta nu a reuşit să termine 6 km de la centură până în Capitală. El a adăugat că în privinţa autostrăzii A2 Bucureşti - Constanţa fostului premier i-a revenit "doar" sarcina de a face inaugurarea. 

Drulă mai susţine că proiectele pornite de guvernele Ponta au fost găsite într-un stadiu "jalnic". Astfel, el afirmă că pentru autostrada Lugoj - Deva mai întâi s-a făcut licitaţia, apoi s-a demarat procedura pentru obţinerea acordului de mediu, motiv pentru care se lucrează pe sectoare şi îşi exprimă speranţa că în septembrie situaţia se va debloca. 

În cazul autostrăzii Cîmpia Turzii - Tg. Mureş patru contracte au fost semnate în februarie 2015, iar unul în martie 2016, a completat Drulă. 

"Pur şi simplu guvernul Ponta a abandonat aceste contracte după semnare", spune consilierul de stat. 

Legat de autostrada Transilvania, lotul Suplacu de Barcău - Borş, Drulă precizează că există o întârziere de cel puţin trei ani şi degradări survenite între timp la un şantier abandonat. În opinia sa, în privinţa autostrăzii Sebeş - Turda "dezastru" e puţin spus. 

"Lucrări efectuate fără autorizaţie de construire - lucrări începute la presiunile şi promisiunile guvernului Ponta. Exproprieri neefectuate, proiectare nefinalizată şi dispute cu constructorii care duseseră contractele aproape de reziliere. Un management de contract complet defectuos. Încet-încet le-am rezolvat pe toate şi acum, în sfârşit, se ajunge la mobilizare maximă şi se vede lumina de la capătul tunelului pentru acest proiect", declară consilierul de stat. 

El mai susţine că în privinţa proiectului autostrăzii Comarnic - Braşov şi a proiectului Bechtel există două motive pentru care acestea nu au avut succes, respectiv faptul că guvernele Năstase şi Ponta au făcut eroarea "strategică", dar "probabil intenţionată" de a promova aceste proiecte care sunt concurente cu coridorul european principal Bucureşti - Nădlac şi ambii au încercat să semneze contracte cu partenerii privaţi înainte de a face studii detaliate asupra autostrăzilor. 

"Cât despre moştenirea guvernelor Ponta în materie de pregătire de proiecte: într-un singur cuvânt, zero. Zero studii de fezabilitate la zi. Zero proiecte pregătite. Prietenul domnului Ponta, dl. Şova, a reuşit contraperformanţa să lanseze 18 licitaţii de studii de fezabilitate în 2014 din care s-au anulat 15 (sub acelaşi guvern Ponta)! De ce? Pentru că sub dl. Şova s-au făcut foarte prost acele licitaţii, pentru că a intrat cu picioarele peste specialiştii care-i spuneau că aşa nu se poate. Proiectele de infrastructură se pregătesc în timp, au un ciclu care necesită câţiva ani de pregătire şi apoi încă câţiva ani pentru execuţia lucrărilor. Necesită prin urmare gândire strategică, planificare, profesionalism. Nu pariuri ratate, amatorism şi politicianism ieftin", conchide Drulă.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ