DUANE BUTCHER: România face progrese văzând cu ochii

| 02 aug, 10:25

"România face progrese văzând cu ochii. Totuși mă îngrijorează puțin că oamenii parcă nu conștientizează îndeajuns ce mult s-a progresat. În special în acești ultimi 14 ani (...) Sunt convins că cei care observă cel mai bine evoluția sunt cei care au ocazia să stea o vreme mai lungă în străinătate și apoi se întorc și spun Da, este o mare diferență!", spune fostul Însărcinat cu Afaceri al Ambasadei SUA în România.

Întrebat despre validarea noului ambasador, Duane Butcher şi-a exprimat speranţa, într-un interviu acordat TVR, că procedurile de confirmare vor fi accelerate.

"Este o problemă legată de complexitatea procesului de numire si validare care se împarte între puterea executivă și legislativ. Dar avem vești bune. După cum știți, ambasadorul desemnat Klemm a participat zilele trecute la audierea de confirmare din Senat. Sperăm, așadar, că procedurile de confirmare vor fi accelerate și noul ambasador va sosi la București cât de curând".

"Cred că deschiderea unică pe care o manifestă românii față de Statele Unite, valorile pe care le împărtășim, fac din România un loc extraordinar și incitant în care să-ți desfășori activitatea. De aceea, dacă aș mai avea posibilitatea să lucrez aici, în calitate oficială, cu siguranța aș încerca, iar în calitate neoficială cu siguranță ar fi o opțiune", recunoaşte Duane Butcher.

Fostul Însărcinat cu Afaceri al Ambasadei SUA în România îşi aminteşte că a lucrat foarte bine în mandatul său cu autorităţile de la Bucureşti. Iar în această colaborare importante erau obiectivele de atins şi interesele comune.

"Ca Însărcinat cu Afaceri, eu făceam exact ceea ce ar fi făcut un ambasador. Este remarcabilă dorința și deschiderea cu care autoritățile și oficialitățile române colaborau cu mine. Dincolo de titulaturi, lucram împreună la rezolvarea problemelor comune, aveam o relație caldă care nu era bazată pe titulaturi, ci pe obiectivele comune pe care le aveam de atins, pe valorile și pe interesele pe care le împărtășim".

Cele mai importante decizii au privit direct sistemul antirachetă, cooperarea economică, eforturile din domeniul justiției, lupta anticorupție, cooperarea privind reacția la invazia și agresiunea Rusiei din Ucraina, cooperarea privind situația din Siria.

Vizita vicepreședintelui Biden şi deschiderea oficială a bazei de la Deveselu au fost alte momente speciale ale mandatului său în România.

"Am avut ocazia să văd câteva fabrici construite de firme americane, fabrici care produc echipamente hi-tech în Romania și mi-am dat seama că nu este vorba de acel stereotip legat de forța de muncă ieftină. Aici era vorba chiar de înaltă tehnologie – la o fabrică de pompe din Ploiești oamenii aceia produc cele mai avansate pompe în cel mai bine tehnologizată fabrică de acest tip din lume. Este impresionant. Oriunde mergeam auzeam laude despre forța de muncă din România, despre cât de bine vorbesc românii engleza. Sunt într-adevăr amintiri frumoase și sunt mândru că am lucrat aici", spune Duane Butcher.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ