Dumbravă (CSM): Afirmația Ralucăi Prună că a mințit la CEDO, un termen nefericit

| 10 oct, 14:17

Judecătorul Horațius Dumbravă, membru CSM, a explicat pentru AGERPRES că ministrul Justiției a folosit un termen nefericit când a spus că a mințit la CEDO în legătură cu alocarea sumelor pentru construirea a șapte penitenciare și că de fapt Raluca Prună s-a referit la o chestiune pe care nu o poate realiza, banii nefiind prevăzuți în buget.

"Înțelesul la ceea ce a spus ministrul Raluca Prună a fost următorul: Guvernul României, în special cel anterior, dar în general, face proiecte frumoase, pe hârtie, dar ele nu sunt concretizate printr-o acoperire bugetară. Din acest motiv, infrastructura instanțelor, ăsta este subtextul, nu a putut să meargă mai departe. Nu a spus-o explicit, dar asta a rezultat din întrebarea mea, pentru că degeaba erau pe hârtie bani, dacă sumele nu erau efectiv alocate în bugetul pe 2016. Și la fel s-a întâmplat și cu penitenciarele, motiv pentru care, sigur, termenul nefericit 'minciună'. A spus o chestiune nereală la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, adică o chestiune pe care nu o putea realiza. (...) S-a dus cu această promisiune a celuilalt Guvern la CEDO și de fapt nu erau bani alocați în buget, ăsta a fost subtextul", a precizat Dumbravă pentru AGERPRES.

Joi, în ședința CSM, ministrul Justiției, Raluca Prună, a declarat că a mințit la CEDO când a spus că a fost asigurat un buget pentru șapte penitenciare a câte 150 de milioane de euro.

"Știți cum e, domnule judecător, ca la penitenciare, unde eu m-am dus și am mințit la CEDO — și spun bine mințit la CEDO — că eu am crezut că dacă mi se dă o hârtie sub semnătura cuiva din statul român... Deci, eu am mințit acolo spunând că noi am asigurat buget pentru șapte penitenciare a câte 150 de milioane pentru fiecare penitenciar, ergo aproape un miliard de euro, dar astea erau niște bune intenții, pentru că în realitate în buget noi nu aveam acești bani", a precizat Raluca Prună.

Și Dana Gîrbovan, președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), a avut o reacție în urma afirmației Ralucăi Prună, arătând că "este șocantă declarația, prin consecințele pe care le implică, și va avea impact asupra relațiilor cu celelalte state UE".

"Problema trebuie clarificată și nu trebuie să rămână la nivelul unui titlu senzațional și trecător de presă, pentru că prezintă importanță din mai multe perspective", a scris Gîrbovan pe Facebook.

Ea se întreabă când a aflat ministrul de inducerea sa în eroare și ce a făcut ulterior pentru a corecta informația falsă trimisă la CEDO.

"Acest fapt este cu deosebire important nu doar pentru a păstra credibilitatea statului român și a sistemului său de justiție — cum să ai încredere într-un stat care își permite să mintă curtea supremă în materie de drepturi fundamentale? — ci și pentru că, acoperind minciuna, viciezi actul de justiție la înalt nivel. Asta arată respectul pe care statul român îl are față de actul de justiție în sine", a mai arătat președintele UNJR.

Gîrbovan spune că, acționând în acest mod, statul arată că nu are nicio dorință să soluționeze problema din penitenciare, singura sa preocupare fiind aceea de a ține ascunsă această situație.

De altfel, aceasta notează că declarația ministrului va avea impact și asupra relațiilor cu celelalte state din UE în ceea ce privește cooperarea judiciară.

"Această cooperare se bazează pe premiza că fiecare stat membru are încredere în sistemele de justiție ale celorlalte state membre, iar această încredere depinde de o serie de parametri, care includ mecanismele de protecție a drepturilor fundamentale. În definirea acestora, jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului reprezintă un pilon important, făcându-se numeroase referiri la aceasta atât în fundamentarea actelor normative europene, cât și în deciziile Curții de Justiție a Uniunii Europene", explică Dana Gîrbovan.

De asemenea, ea se întreabă cine a semnat "hârtia" respectivă și ce măsuri se iau pentru tragerea sa la răspundere, atrăgând atenția că, în calitate de judecător de scaun, atunci când solicită date sau informații de la instituții ale statului român, vrea să aibă ferma convingere că acestea sunt reale, pentru că își întemeiază hotărârea și pe acestea.

În final, președintele UNJR menționează că este imperativ să se demareze urgent o anchetă, vinovații să fie sancționați și consecințele "minciunii" spuse de ministrul Justiției să fie remediate.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ