Dumitru: Multe taxe eliminate nu îşi aveau rostul, dar taxa radio-tv şi cea de mediu au impact semnificativ

| 25 oct, 17:36

Legea privind eliminarea a peste 100 de taxe va avea un impact bugetar dublu față de cel prezentat de inițiatori și, dacă multe dintre taxele respective nu se justificau din punct de vedere economic, în cazul taxei radio-tv și timbrului de mediu discuția ar fi trebuit să fie una serioasă, a declarat președintele Consiliului Fiscal (CF), Ionuț Dumitru.

"Așa cum a prezentat Ministerul Finanțelor, impactul actului normativ este mai mare decât cel pe care l-au prezentat inițiatorii, adică dublu, respectiv 1,6 miliarde de lei. Important este de unde vom găsi banii aceștia, în condițiile în care oricum anul viitor avem o presiune foarte mare pe deficitul bugetar", a explicat Dumitru, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, o mare parte din aceste taxe nu se justifică din punct de vedere economic, însă eliminarea taxei radio-tv și a timbrului de mediu vor avea un impact semnificativ.

"Evident că, probabil, mare parte din aceste taxe nu își aveau rostul din punct de vedere economic, adică costurile de administrare, probabil, erau mai mari decât sumele efectiv încasate. Efortul birocratic, din partea contribuabilului și din partea funcționarilor care administrau taxele respective era foarte mare, dar cred că discuția trebuia să fie una serioasă mai ales pe taxele cu un impact financiar mare, și anume taxele radio tv, respectiv timbrul de mediu", a subliniat președintele Consiliului Fiscal.

În privința timbrului de mediu, din care se finanțează programe precum Rabla sau Casa Verde, Dumitru susține că eliminarea lui, fără a se pune ceva în loc, va crea probleme.

"Probabil că acolo nu discutăm de un impact neglijabil, deloc. Este un impact semnificativ și nu avem o soluție pentru problema rămasă", a mai spus Dumitru.

În opinia sa, impactul bugetar al eliminării acestor taxe va trebui acoperit din altă parte, iar sursa ar fi trebuit indicată de inițiatorii Legii.

 

Tag-uri: Ionuţ Dumitru
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ