Şeful DIICOT: Se confirmă ce am preconizat, un scenariu pus la care de jurnaliştii britanici

| 10 aug, 09:19

Procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat miercuri că în cadrul anchetei se confirmă existenţa unui scenariu în legătură cu materialul difuzat de Sky News, urmând să se facă o conducere în teren.

UPDATE 11.57 "La acestă oră se efectuează câteva percheziţii în Mureş şi Bistriţa. Au fost identificate persoanele mascate şi alte persoane cu care au colaborat. Au fost identificate şi ridicate şi armele şi s-a descoperit autoturismul. Se va face o conducere în teren. Se confirmă ceea ce am preconizat, un scenariu care cred că a fost pus la cale de jurnaliştii britanici", a declarat procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu.

Surse judiciare au declarat că legătura dintre jurnaliştii britanici şi cei care apar în filmarea Sky News ar fi fost intermediată de Szanto Aurelian Mihai, un freelancer român în vârstă de 40 de ani care s-ar fi stabilit în Anglia în urmă cu şapte ani, bărbatul fiind în prezent audiat la DIICOT. Aceleaşi surse precizează că totul ar fi fost un scenariu pus la cale de jurnaliştii britanici, românii care apar în imagini fiind plătiţi şi instruiţi în legătură cu replicile pe care să le spună. De asemenea, acestora li s-ar fi cerut să poarte haine de tip militar. Suspiciunile procurorilor ar fi fost confirmate de intermediar la audieri.

Surse din cadrul anchetei susţin că la jumătatea lunii iulie, intermediarul Szanto Aurelian Mihai, ar fi fost contactat de jurnalişti Sky News care i-au spus că vor să facă un material despre traficul de arme în Europa. Ulterior, la data de 29 iulie, acesta, împreună cu mai mulţi angajaţi ai postului Sky News au ajuns Târgu Mureş. La data de 1 august au ajuns la Cluj, unde au închiriat o maşină care a fost condusă de Szanto Aurelian Mihai, acesta fiind şi translator în cadrul materialului dar şi unul dintre figuranţi. La înregistrare au luat parte şi alţi bărbaţi, unul dintre ei fiind finul intermediarului. Aceleaşi surse precizează că patru dintre arme i-ar aparţine lui Szanto Aurelian Mihai, acestea fiind deţinute legal. Alte două arme i-ar aparţine finului intermediarului, fiind deţinute şi acestea în mod legal. Sumele pe care le-ar fi primit participanţii sunt cuprinse între 1000 şi 500 de euro.

Sursele menţionate spun că jurnaliştii ar fi solicitat să filmeze într-o zonă de munte, finul intermediarului alegând un deal din localitatea Mărişelu din Bistriţa Năsăud.

 

-----

Intermediarul întâlnirii dă deja explicaţii procurorilor. Intervenţiile vin după ce şeful DIICOT a anunţat, duminică, că va cerceta cazul, iar luni că nu avea informaţii de la servicii în acest caz. SRI a refuzat să confirme sau să infirme existenţa vreunei informări în legătură cu acest caz către alte instituţii ale statului. Mai mult, operaţiunea de astăzi vine în condiţiile în care jurnaliştii britanici au susţinut că au negociat mai multe luni românii care ar fi fost dipuşi să le vândă arme. Surse judiciare spun că există suspiciunea că ar fi vorba despre un "scenariu", în schimbul căruia presupuşi traficanţi ar fi primit sume de bani, materialul difuzat de Sky News fiind o înscenare.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax că au fost găsite toate armele care apar în materialul celor de la Sky News, acestea fiind deţinute legal.

Surse judiciare au declarat că există suspiciunea că ar fi vorba despre un "scenariu", în schimbul căruia presupuşi traficanţi ar fi primit sume de bani, materialul difuzat de Sky News fiind o înscenare. Aceleaşi surse au precizat că intermediarul ar fi recunoscut că totul a fost o înscenare.

Procurorii au început urmărirea penală pentru contrabandă şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

 

Intervenţiile vin după ce şeful DIICOT a anunţat, duminică, că va cerceta cazul, iar luni că nu avea informaţii de la servicii în acest caz. SRI a refuzat să confirme sau să infirme existenţa vreunei informări în legătură cu acest caz către alte instituţii ale statului.

"DIICOT este o unitate de parchet, o unitate reactivă, nu e nici serviciu de informaţii, nici poliţie. În principiu, reacţionează după ce este informată cu privire la diferite aspecte. Îşi formulează dosare, anchete, acuzaţii după ce e sesizată. Trebuie să ţinem cont că Ucraina este o zonă de conflict. În zone de conflict există şi cerere de armament. Cu un ochi de nespecialist, am văzut armamentul prezentat de jurnaliştii britanici şi la o primă vedere nu par arme de răboi, par arme de vânătore, ca nespecialist, repet. E de invidiat norocul unor jurnaliştii care filmează cu camera în faţă trei traficanţi mascaţi despre care spun în principiu că le-au preluat telefoanele şi le-au încuiat în maşină deşi nu aveau semnal. Am luat legătura cu partenerii noştri instituţionali, cu serviciile de informaţii şi poliţia, ne vom face treava în această chestiune. Nu s-a deschis deocamdată niciun dosar penal, o să trebuiască să luam legătura cu partenerii noştri din străinătate şi o sa vedem. Nu am primit date de la serviciile de informaţii în legătură cu posibile astfel de fapte de până acum. Dar am avut discuţii despre acest caz, inclusiv astăzi", a declarat procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu.

Filmarea difuzată de Sky News arată întâlnirea dintre doi traficanţi de arme, care ar fi români, şi echipa de jurnalişti. După luni de negocieri, echipa Sky News spune că a fost direcţionată către o zonă izolată din România pentru a se întâlni cu membrii unui grrup de traficanţi de arme.

"Nu există niciun subtrefugiu aici. Ştiau că suntem o organizaţie de presă care doreşte să ilustreze că obţinerea unei arme este un proces relativ uşor şi credeau că urma să cumpărăm arme. Nu am făcut-o, ceea ce a făcut ca problemele să fie puţin mai complicate. Ideea este că lor nu le păsa cine suntem, atât timp cât eram dispuşi să plătim. În timpul întâlnirii au spus clar că vor vinde absolut oricui: spărgători de bănci, criminali în masă sau terorişti, nefăcând nicio distincţie", se arată în reportajul Sky News.

"Ni s-a spus că la un anumit punct pe drumul spre locul întâlnirii, un vehicul 4x4 va fi parcat pe partea opusă a drumului şi va face semne cu farurile, semnalându-ne să ne oprim. Ni s-a spus să rămânem în maşina noastră şi să nu încercăm să filmăm sau să ne apropiem de pasagerii din vehicul înainte de a ajunge la destinaţia finală", se arată în reportaj.

Sky News povesteşte cum jurnaliştii i-au urmat pe traficanţi într-o pădure unde nu era semnal la telefon, iar acolo s-au oprit pe o pajişte.

"Doi bărbaţi ne-au făcut semn să îi urmăm. Am fost percheziţionaţi, echipamentul nostru a fost verificat iar telefoanele luate şi încuiate într-o maşină. Ne-au luat cheia de la maşină. După ce au deschis portbagajul maşinii, ne-au arătat tipurile de arme disponibile spre vânzare".

"Le aducem din Ucraina cu muniţia, atât cât vreţi", a spus unul dintre ei, iar în filmare se vorbeşte despre AK47, cea mai vândută armă din arsenalul traficanţilor. "Graniţele deschise ale UE înseamnă că arme precum AK-47 pot fi trimise cu uşurinţă cumpărătorilor din vestul Europei" spune jurnalistul.

Materialul video ridică însă semne de întrebare, având în vedere că cei doi traficanţi s-au lăsat filmaţi pe tot parcursul întâlnirii fără a avea vreo reţinere. Nu este clar nici de ce în filmare se vorbeşte despre armele AK47 dar pe înregistrare apare doar o puşcă pentru lunetişti.

Agenţia MEDIAFAX a încercat să obţină un punct de vedere din partea Serviciului Român de Informaţii, dar acesta a refuzat să confirme sau să infirme existenţa vreunei informări în legătură cu acest caz către alte instituţii ale statului.

În contextul în care serviciile de securitate britanice avertizează cu privire la atacuri teroriste în ţara lor de tipul celui care a avut loc la Paris, publicaţia Sky News anunţă că a demmarat ancheta după ce a primit informaţii că traficanţii de arme din estul Europei s-au înmulţit şi vând armament oricui.

Analiştii de securitate spun că celule islamiste şi atacatorii care acţionează de unii singuri consideră la momentul actual că armele automate sunt cel mai bun mod de a comite crime în masă.

Citește și

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ