După ce senatorii liberali au votat-o, PNL contestă la CCR ordonanţa privind plagiatele

| 13 oct, 14:12

PNL contestă la Curtea Constituţională a României legea privind doctoratele, a anunţat joi liderul deputaţilor liberali Eugen Nicolăescu, care a admis că votul colegilor de partid din Senat a fost o „eroare”.

„Din păcate săptămâna trecută votul colegilor noştri pe acest proiect de lege a fost o eroare. O recunoaştem, au fost avertizaţi şi au fost atenţionaţi de conducerea partidului că în orice situaţie trebuie să respecte deciziile BPN. În consecinţă ca să încercăm să reparăm această abordare neprincipială, astăzi, Grupul PNL de la Senat a depus o sesizare la CCR asupra legii care modifică OUG 4/2016, pe considerente care ţin de următoarele elemente”, a anunţat Eugen Nicolăescu.

 

Nicolăescu a explicat că primul element luat în considerare la sesizarea de neconstituţionalitate este că nu se respectă principiul bicameralismului. „Actul normativ, când s-a reîntors de la preşedinte şi a trecut prin Camera Deputaţilor, nu a suferit nicio modificare. (...) Când a ajuns la Senat acolo s-au făcut peste 20 de amendamente care au schimbat complet legea. Ca să avem principiul bicameralismului ar fi trebuit ca Senatul să ducă proiectul de lege către Camera Deputaţilor, să se exprime şi Camera Deputaţilor şi apoi să se întoarcă la Senat, conform procedurilor constituţionale şi deciziilor CCR”, a susţinut liderul deputaţilor PNL.
Un alt argument invocat este legat de modul în care a fost votată legea, aflată în faza reexaminării. „Al doilea se referă la forma înşelătoare, tot prin nerespectarea deciziilor CCR, în care a fost supus la vot proiectul de lege. Preşedintele de şedinţă a supus la vot proiectul de lege de aprobare a OUG 4/2016, după ce s-a exprimat votul şi aici este şi o confuzie care s-a strecurat în mintea unor senatori liberali, după aceea nu a mai supus nimic la vot. Procedura spune că se supune la vot raportul comisiei de specialitate privind acceptarea sau neacceptarea cererii de reexaminare şi după ce se votează raportul se supune din nou la vot legea în ansamblul ei, în forma reexaminată. Ceea ce nu s-a întâmplat la Senat”, a susţinut Eugen Nicolăescu.
Liberalul a mai precizat că PNL lucrează deja la un proiect de lege care să abroge toate modificările care s-au făcut în Senat, dacă la CCR nu se va găsi răspunsul pozitiv, urmând ca acesta să fie depus, cel mai probabil, săptămâna viitoare. El a adăugat că proiectul de lege va fi semnat şi de senatorii care au votat legea de aprobare a OUG 4/2016 în Senat.

Plenul Senatului a respins luni cererea de reexaminare a Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului prin care se modifică Legea educaţiei. Potrivit proiectului, titlurile de doctor vor fi acordate şi retrase de universităţi, ceea ce înseamnă că CNATDCU este scos din procedura de stabilire a plagiatului şi a retragerii tiltului de doctor. În luna martie, deputaţii au adoptat mai multe amendamente prin care au eliminat din rândul sancţiunilor măsura de retragere a calităţii de conducător de doctorat, a titlului didactic universitar sau a gradului de cercetare pentru profesorii coordonatori ai lucrărilor dovedite drept copiate. Tot în Camera Deputaţilor s-a decis şi eliminarea posibilităţii ca respectivul îndrumător să fie retrogradat sau să-i fie desfăcut contractul de muncă. Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat pe Facebook la decizia Senatului, arătând că aceasta „riscă să afecteze verificarea imparţială a acuzaţiilor de plagiat, care au devenit tot mai dese în ultimii ani. Este cel puţin suspectă graba cu care s-a acţionat pentru modificarea Legii educaţiei, fără o discuţie pe fond, într-un moment în care toată lumea aşteaptă integritate şi performanţă", a comentat preşedintele.

Tag-uri: plagiate, PNL
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
30 dec, 12:05
OffedRabe
covid 19 lasix
can lasix lower blood pressure To elucidate mechanisms underlying the pain fovea, we sparsely traced non peptidergic nociceptors across the body using a newly generated MrgprD CreERT2 mouse line

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ