E oficial: PUTIN a aprobat uciderea opozantului rus, fost KGB, Aleksandr Litvinenko

| 21 ian, 13:23

Președintele rus Vladimir Putin a 'aprobat probabil' uciderea opozantului rus Aleksandr Litvinenko la Londra în 2006 de către doi agenți ruși, a apreciat joi un judecător britanic în concluziile anchetei publice asupra morții fostului ofițer FSB (ex-KGB) prin otrăvire cu poloniu radioactiv, relatează AFP.

Acest verdict riscă să reaprindă tensiunile cu Kremlinul, care a denunțat rapid această anchetă, după ce negase constant orice implicare în moartea opozantului rus, otrăvit cu poloniu-210, o substanță radioactivă extrem de toxică și aproape imposibil de detectat.

'Operațiunea FSB (fostul KGB) a fost probabil aprobată de Patrușev (Nikolai, ex-șeful FSB) și de asemenea de președintele Putin', a menționat magistratul Robert Owen în concluziile sale.

Există 'indicii puternice că statul rus este responsabil pentru moartea lui Litvinenko', a insistat el.

Aleksandr Litvinenko (43 de ani) a decedat în urma otrăvirii cu poloniu-210 la sfârșitul lunii noiembrie 2006, la trei săptămâni după o întâlnire în timpul căreia a băut un ceai la Millennium Hotel, în centrul Londrei, cu doi foști agenți ruși, Andrei Lugovoi, astăzi deputat din partea unui partid naționalist (LDPR, al lui Vladimir Jirinovski) și Dmitri Kovtun, om de afaceri.

'Sunt sigur că dnii Lugovoi și Kovtun au pus poloniu-210 în ceainic la 1 noiembrie 2006. Sunt sigur că au făcut-o cu intenția de a-l otrăvi pe Litvinenko', consideră judecătorul Owen.

Reconstituind evenimentele de acum aproape zece ani, el a indicat că o primă doză mai mică de poloniu i-a fost administrată lui Litvinenko mai devreme, la 16 octombrie, înainte de doza fatală, la 1 noiembrie.

'Faptul că Litvinenko a fost otrăvit cu poloniu-210 fabricat într-un reactor nuclear sugerează că dnii (Andrei) Lugovoi și (Dmitri) Kovtun au acționat mai degrabă în numele unui stat decât a unei organizații criminale', a concluzionat același magistrat. 'Dovezile pe care le prezint stabilesc în mod clar responsabilitatea statului rus în moartea lui Litvinenko', a insistat Robert Owen.

Marina Litvinenko, văduva opozantului rus Aleksandr Litvinenko, a cerut joi Londrei 'sancțiuni' împotriva Rusiei și a președintelui Vladimir Putin, după publicarea concluziilor anchetei publice britanice. 'Cer (...) impunerea de sancțiuni economice punctuale și interdicții de călătorie în special pentru Patrușev și Putin', a declarat Marina Litvinenko presei.

'Acum este timpul ca (premierul britanic) David Cameron să acționeze', a spus ea. 'Cer expulzarea imediată din Regatul Unit a tuturor agenților ruși de informații de la Ambasada Rusiei la Londra', a adăugat văduva lui Litvinenko. 'Sunt bucuroasă, evident, că un tribunal britanic a arătat, cu criterii ridicate de independență și corectitudine, că cuvintele rostite de soțul meu pe patul de moarte, când l-a acuzat pe Putin de uciderea sa, erau adevărate', a afirmat Marina Litvinenko.

Diplomația rusă a denunțat joi această anchetă, considerând-o 'motivată politic' și lipsită de 'transparență'. 'Nu exista nicio rațiune să ne așteptăm ca raportul final privind această anchetă extrem de motivată politic și lipsită de transparență (...) să fie obiectiv și imparțial', a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, într-un comunicat. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declarase anterior că Moscova 'nu este interesată' de concluziile anchetei britanice, dar că va studia raportul magistratului Owen.

Citeşte şi: Întrebarea zilei în Rusia: Își otravește Putin cei mai înverșunați adversari?

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
25 ian, 10:15
clujean
" 'Nu exista nicio rațiune să ne așteptăm ca raportul final privind această anchetă extrem de motivată politic și lipsită de transparență (...) să fie obiectiv și imparțial', a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, într-un comunicat".
Atunci, care ar fi obiectivul pentru o ancheta partinitoare si mincinoasa ?
E bine ca lumea a fost, din nou, avertizata ca, odata cu schimbarea parului, politica criminala a Moscovei nu s-a schimbat.
Felicitari Justitiei britanice !

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ