Economia a crescut cu 4,3% în trimestrul al treilea

| 07 dec, 10:13

Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat o creştere cu 4,3% pe serie brută în al treilea trimestru al anului, faţă de aceeaşi perioadă din 2017, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Național de Statistică, ce confirmă estimările de luna trecută.

În al treilea trimestru din 2018, Produsul Intern Brut (PIB) a înregistrat o creştere cu 4,3% pe seria brută şi cu 4,1% pe seria ajustată sezonier, faţă de acelaşi trimestru din anul 2017.

Seria ajustată sezonier a PIB trimestrial a fost recalculată ca urmare a revizuirii estimărilor pentru trimestrul III 2018, nefiind însă înregistrate diferenţe faţă de varianta publicată de INS la jumătatea lunii noiembrie. 

Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul al treilea a fost de 239,7 miliarde lei preţuri curente, în creştere – în termeni reali – cu 1,9% faţă de trimestrul al doilea şi cu 4,1% faţă de trimestrul al treilea al anului trecut, potrivit INS.

De asemenea, în primele nouă luni ale acestui an anul PIB-ul a crescut cu 4,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, atât pe seria brută, cât şi pe seria ajustată sezonier.

Creşterea s-a datorat în principal cheltuielilor populaţiei, al căror volum s-a majorat cu 5,0%, contribuind cu +3,1% la creşterea PIB.

Un impact negativ la creşterea PIB l-au avut: cheltuiala pentru consumul final al administraţiilor publice, cu o contribuţie de -0,2%, consecinţă a reducerii cu 1,4% a volumului său; formarea brută de capital fix, cu o contribuţie de -0,2%, consecinţă a diminuării volumului său cu 1,1% și rxportul net (-1,5%), consecinţă a creşterii cu 5,9% a exporturilor de bunuri şi servicii corelată cu o creştere mai mare a volumului importurilor de bunuri şi servicii (9,1%).

Tag-uri:
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ