Economia României – maxim de încredere

| 26 sep, 2013

Indicele de încredere CFA România a atins în luna august 2013 valoarea de 47,8, cea mai mare valoare înregistrată din mai 2012. Acest indice măsoară aşteptările existente în zona investiţiilor financiare pentru o perioadă de 12 luni începând cu luna de referinţă. În comunicatul oficial al CFA se precizează că “evolutia indicatorului a fost datorată în special îmbunătăţirii indicatorului condiţiilor curente”.

CFA, sau Chartered Financial Analyst, reprezintă o organizaţie ce reuneşte cei mai buni analişti de investiţii, indicele calculat de asociaţie fiind rezultatul unui chestionar aplicat lunar membrilor săi. Indicele CFA reprezintă astfel opinia analiştilor din instituţii ca bănci, fonduri de pensii, firme de asigurări sau firme de intermedieri mobiliare despre perspectivele de creştere ale unei economii în raport cu datele existente pe piaţă. Faptul că acest indice a crescut în luna august este un lucru îmbucurător deoarece pe opiniile formulate de cei care au fost intervievaţi  îşi bazează acţiunile cei mai importanţi investitori din piaţă.

O altă veste bună pentru economia românească este aşteptată lunea viitoare, majoritatea analiştilor financiar-bancari fiind de acord că Banca Naţională a României va reduce dobânda cheie la lei până la o valoare de 4,25%. Aceasta ar fi a treia reducere consecutivă a dobânzii de referinţă, măsură gândită să relanseze creditarea bancară. Accesul mai uşor la credite este în favoarea tuturor actorilor ce doresc să participe la viaţa economică dintr-o ţară, creditarea fiind baza oricărei dezvoltări economice durabile.

Aceste două veşti vin să completeze faptul că în ultimile luni economia românească a înregistrat o creştere economică consolidată. Îmbunătăţirea realităţii economice, dar şi a modului în care aceasta este percepută va avea ca efect o creştere a atractivităţii economiei româneşti atât pentru investitorii de pe alte pieţe cât şi pentru cei autohtoni. Ei vor fi stimulaţi să-şi introducă banii în circuitul economic autohton, crescând astfel valoarea totală a investiţiilor. Mai există şi un alt avantaj al acestei dinamici, acela că statului român îi va fi mai uşor să ia credite destinate investiţiilor în infrastructură, investiţii care la rândul lor sunt importante în dezvoltarea economică viitoare.

Încrederea într-o anumită piaţă este cel mai important lucru în dezvoltarea ei. Cu cât este percepută ca fiind mai atractivă, cu atât o economie va atrage mai mult capital străin şi astfel se va dezvolta mai repede. Faptul că în ultimele luni am început să primim din ce în ce mai multe veşti bune despre cum este percepută economia românească atât în afară cât şi în interior nu poate avea decât efecte pozitive.

Departe de a aborda o atitudine triumfalistă, aceste sunt date pozitive care ar trebui preluate în  comunicarea publică. Cu cât investitorii de orice fel vor avea o imagine mai bună despre ceea ce se întâmplă în România, cu atât şansele ţări noastre de a avea o creştere economică şi mai mare se vor concretiza mai rapid.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ