ECONOMICA.net: Cât plăteşte Transgaz la înmormântarea oficială a proiectului Nabucco

| 20 aug, 2013

Compania Nabucco Gas Pipeline GmbH Austria (NIC) are nevoie de o majorare de capital şi de un buget de 20 de milioane de euro ca să se închidă, scrie Economica.net.

Acţionarii Transgaz sunt chemaţi, pe 23 septembrie, să aprobe „închiderea controlată" a companiei care trebuia să construiască şi să administreze gazoductul proiectat să aprovizioneze Europa cu alte gaze naturale decât cele ruseşti. Bugetul închiderii este de 20 de milioane de euro. Acţionarii Transgaz (TGN), care administrează magistralele naţionale de gaze naturale, urmează să aprobe, în 23 septembrie, „închiderea controlată a companiei Nabucco Gas Pipeline GmbH Austria (NIC)", şi bugetul operaţiunii, de 20 de milioane de euro.

Se mai discută şi acordarea, împreună cu OMV, unui împrumut de 7,5 milioane de euro companiei Nabucco, se spune în convocatorul trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Transgaz se numără printre acţionarii NIC.

Împrumutul care va fi acordat companiei Nabucco este purtător de dobândă, iar Transgaz va contribui cu cel mult 50% „pentru evitarea situaţiei de insolvenţă şi pentru acoperirea nevoii de lichidităţi necesare procedurilor legale aferente închiderii controlate, „inclusiv pierderea controlului asupra companiei NIC în favoarea unui lichidator".

Transgaz va trebui să mai cu peste 1,3 milioane de euro şi la o majorare de capital, „pentru acoperirea deficitului de lichidităţi evidenţiat în buget. Transgaz a constituit un provizion de 110,7 milioane de lei în urma deciziei consorţiului Shah Deniz II de a nu selecta proiectul Nabucco drept rută de transport al gazelor spre Europa, urmând ca alte 6,6 milioane de lei să fie cheltuite pentru rezilierea contractelor.

Consorţiul care dezvoltă zăcământul de gaze Shah Deniz II din Azerbaidjdan a anunţat, la finele lunii iunie, că a selectat proiectul TAP pentru a transporta gazele spre Europa, în detrimentul proiectului Nabucco.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ