Economica.NET: Cu cât s-a scumpit întreţinerea în ultimii 5 ani

| 14 iul, 2013

În ultimii cinci ani, veniturile medii ale unei familii din România au crescut cu 26%. Cheltuielile cu întreţinerea locuinţei s-au majorat însă cu 28,3%.

În ultimii cinci ani, veniturile totale medii ale unei familii au crescut cu 26,3%, potrivit unor calcule ECONOMICA.NET, pe baza datelor furnizate de către Institutul Naţional de Statistică. În termeni reali, în primul trimestru al acestui an o familie medie din România încasa 2.525 de lei. Cu cinci ani în urmă, aceeaşi familie "statistică" trebuia să se descurce cu 1.998 de lei.

Familia "statistică" se descurca mai bine

Având în vedere raportul dintre veniturile medii totale şi cheltuielile medii totale, o gospodărie din România are în 2013 mai puţini bani la dispoziţie decât în 2008. În timp ce acum cinci ani gospodăria "statistică" cheltuia în total 90,4% din ceea ce încasa într-o lună, în 2013 cheltuielile totale reprezintă 91,7% din total câştiguri.  Iar principalul motiv pentru care românilor le rămân mai puţini bani la dispoziţie pentru a economisi se referă la majorarea sumelor alocate întreţinerii gospodăriei (locuinţă, apă, gaze, alţi combustibili)

Cu cât au crescut utilităţile

Indiferent că vorbim despre anul 2013 sau despre 2008, din cheltuielile totale ale unei gospodării ponderea cea mai mare este alocată consumului, adică pentru produsele alimentare şi nealimentare de uz casnic, dar şi pentru servicii. În 2008, procentul era de 71,7% din cheltuielile totale, iar anul acesta de 71,5%.

Din totalul acestor cheltuieli, în jur de 18,8% (18,7% în 2008 şi 18,8% în 2013) sunt alocaţi pentru plata facturilor la apă, electricitate, gaz, alţi combustibili şi pentru locuinţă.

În termeni reali, la nivelul anului 2008 o gospodărie cheltuia în medie pentru consum 1.295 de lei, din care pentru utilităţi  se duceau 242 de lei. Acum, o familie cheltuieşte lunar pentru consum 1.653 de lei din care pentru utilităţi 310,7 lei. Rezultă o majorare a preţurtilor medii la utilităţi cu 28,3% în contextul în care, veniturile totale medii ale unei familii au crescut în această perioadă de cinci ani cu 26,3%.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ