ECONOMICA.net: Gigantul telecom Telenor a înconjurat România. Ce şanse sunt să intre pe piaţa noastră

| 23 aug, 2013

România este una dintre ţările Europei unde sunt prezente trei dintre cele mai mari companii de comunicaţii din lume, Orange, Vodafone şi Deutsche Telekom. Mai există loc pentru încă un operator major?

Unul dintre liderii Europei, Telenor Group, a înconjurat România prin achiziţiile făcute în regiune, unde s-au născut Telenor Serbia, Telenor Ungaria,  viitorul Telenor Bulgaria, prin achiziţia operatorului GLOBUL de la Deutsche Telekom în acest an, şi Kyivstar Ucraina, companie deţinută de VimpelCom LTD unde Telenor Group deţine  43% din acţiuni.

Ar putea intra Telenor pe o piaţă ca România în viitorul apropiat? Cu siguranţă un operator ca şi RCS & RDS ar fi o poartă spre piaţa românească mai ales că Zoltan Teszari a început să dezmembreze grupul prin vânzarea diviziei din Slovacia, iar investiţiile masive din ultima vreme pe care le-a făcut pentru a extinde reţeaua românească nu au cum să nu facă o gaură în bugetul companiei.

Recent, acţionarii RCS & RDS S.A au aprobat contractarea unor împrumuturi de maximum 800 de milioane de euro. Dacă ne gândim că ARPU (venitul mediu pe utilizator) este în scădere iar preţurile de pe piaţa românească scad, compania ar trebui să-şi asigure finanţare atunci când creditele vor trebui returnate. Dacă luăm în calcul faptul că ceilalţi operatori au în spate grupuri importante, iar RCS&RDS nu, ne putem gândi logic că Teszari vrea să crească valoarea companiei pentru a o vinde.

Dacă ne uităm la extinderea Telenor care se pare că doreşte să fie prezent pe cât mai multe pieţe, iar GLOBUL Bulgaria nu era o companie tocmai profitabilă, pentru care totuşi a plătit 717 milioane de euro, putem spune că norvegienii şi-ar putea crea un grup de operatori în Europa de Est piaţă unde consumul şi apetitul utilizatorilor pentru tehnologie se situează la un nivel ridicat în comparaţie cu Occidentul.

Contactaţi de ECONOMICA.NET, reprezentanţii Telenor nu au negat o posibilă extindere pe o piaţă cum este România mulţumindu-se doar cu un no comment asupra deciziilor pe care le ia compania privind achiziţiile.

Telenor Group a obţinut anul trecut venituri de 12.5 miliarde de euro în creştere cu 5% faţă de anul 2011, iar marja EBITDA s-a situat anul trecut la 32.2%.

Grupul norvegian operează în Bangladesh, Bulgaria, Myanmar, Danemarca, Finlanda, Ungaria, India, Malaezia, Muntenegru, Pakistan, Serbia, Suedia şi Tailanda, iar prin intermediul companiei VimpelCom, cel de-al şaselea operator de comunicaţii mobile din lume, operează în Rusia, Italia, Ucraina, Kazakhstan, Uzbekistan, Tajikistan, Armenia, Georgia, Kyrgystan, Cambogia, Laos, Algeria, Burundi, Zimbabwe, Republica Central Africană şi Canada.

RCS-RDS, este unul dintre cei mai mari operatori din România cu un portofoliu de peste 4 milioane de clienţi pentru serviciile de televiziune, telefonie şi internet. Pentru anul trecut a afişat afaceri de 461 de milioane de euro în creştere uşoară faţă de 2011 de doar 5 milioane de euro, iar profitul net afişat pentru anul trecut a fost de 21 de milioane de euro.

Compania lui Teszari opereză în România, Serbia, Spania, Ungaria, Italia, Cehia şi Croaţia. Relaţia dintre RCS-RDS şi Telenor este una destul de strânsă având în vedere că operatorul român furnizează servicii de internet mobil în Ungaria prin intermediul reţelei grupului norvegian din ţara vecină.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
11 feb, 04:15
ogohorasifoqu
Microscopic degenerative columns, bond complete.
http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/ - Amoxicillin Amoxicillin 500 Mg lnv.wzlb.obiectiv.info.uix.oh http://mewkid.net/when-is-xuxlya3/

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ