ECONOMICA.net. Moneda națională se prăbușește la cursul BNR. Euro sare de 4,55 lei

| 07 iun, 2013

Banca Naţională a României (BNR) a afişat astăzi un curs de referinţă de 4,5535 lei/euro şi 3,4402 lei/dolar, anunță ECONOMICA.net.

Leul nu a mai atins un nivel atât de scăzut în faţa monedei unice europene din 26 octombrie 2012 când BNR a anunţat un curs de referinţă de 4.5538 lei/euro.

Leul a continuat să se deprecieze în raport cu euro, iar cotaţiile oscilau în jurul nivelului de 4,55 lei/euro la începutul sesiunii interbancare de vineri, într-o piaţă calmă, spun dealerii, dar cu volume de transfer ridicate.

Ieri, Banca Naţională a României (BNR) a afişat un curs de referinţă de 4,4763 lei/euro şi 3,3649 lei/dolar.

Deprecierea leului este corelată, în mare măsură, cu evoluţiile de pe pieţele emergente, inclusiv cele din Europa Centrală şi de Est. Investitorii încep să-şi reevalueze poziţiile în aşteptarea unei decizii a Federal Reserve de a înceta programul de quantitative easing. Un raport de astăzi privind piaţa muncii le-ar putea înteţi mişcările.

Ce treabă au americanii cu leul

Banca centrală a Statelor Unite ale Americii – Federal Reserve (Fed) – a defăşurat în ultimii cinci ani un program extins de achiziţie a datoriei de stat prin care a injectat o cantitate impresionantă de dolari în sistem şi a redus randamentele la biletele de trezorerie americane.

Consecinţa acestei politici a fost aceea că investitorii s-au orientat spre active care oferă randamente mai ridicate: burse şi finanţarea economiilor emergente.

Acum Fed dă semnalul că ar putea înceta politica de relaxare cantitativă (quantitative easing). Economia SUA are o performanţă mai bună decât cea a altor state dezvoltate, deşi şomajul rămâne încă ridicat.

Dacă datele din această vineri arată o îmbunătăţire a pieţei muncii din SUA, dolarul american s-ar putea întrări în perspectiva unei politici mai restrictive a Fed. Când dolarul se întăreşte în faţa euro, monedele din ECE de regulă se depreciază, pe fondul creşterii aversiunii la risc.

„Piaţa este în panică în faţa datelor de la sfârşitul săptămânii privind locurile de muncă", spune Guillaume Salomon, strateg pentru pieţele emergente la Societe Generale, citat de WSJ.

Monede precum zlotul polonez (aici banca centrală a tăiat dobânda cheie cu 0,25 pp la 2,75%), forintul maghiar sau coroana cehească au pierdut din valoare în ultima perioadă, însă leul a avut cea mai proastă evoluţie, cu o depreciere cumulată de aproape 4% în ultima săptămână.

După discursul guvernatorului BCE, Mario Draghi, de ieri, monedele din regiune şi-au extins pierderile în faţa euro, însă leul a fost, de departe, cel mai lovit.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ