Economica.net: Preţul gazului se dublează de la producător până la noi acasă. De ce?

| 03 ian, 17:53

Componenta preţ gaz producător a ajuns să conteze doar cu 50% în formarea preţului final al gazului la noi acasă. Restul reprezintă o suită de taxe şi tarife, toate impuse de către stat. Şi preţul la producător este impus de stat, şi va rămâne astfel până în 2021.

Preţul reglementat pe care consumatorii casnici îl plătesc în factura la gaze contează doar în proporţie de 50% în preţul final, pe care românii îl plătesc furnizorului. Restul sunt taxe, tarife, marje ale distribuitorului şi furnizorului.

Calculul a fost făcut pornind de la factura primită acasă de un consumator din Bucureşti de tip B1, luna noiembrie, furnizor GDF Suez Energy Romania. Astfel, consumul acestuia a fost de 960 de kWh, adică 0,96 MWh, cu un cost de 109 lei, fără TVA. Aceasta înseamnă că preţul per MWh este de 113 lei. Or, preţul reglementat de ANRE pentru coşul consumatorilor casnici este de 53 lei/MWh, ceea ce înseamnă aproape jumătate.

Cum se ajunge de la 53 de lei la 113 lei, explică chiar preşedintele ANRE Niculae Havrileţ „Preţul reglementat de ANRE este un coş format din producţia locală, import şi înmagazinări. Mai vin apoi tarife de furnizare, transport, distribuţie, diferite taxe. Tarifele sunt fixe şi nu ţin cont de valoarea gazului ca marfă”, spune Havrileţ.

Citeşte mai mult pe ECONOMICA.net

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
04 ian, 10:34
Paul
Cea mai cautata oferta de lucru a anului!
Cea mai cautata oferta de lucru a anului! Vrem sa extindem fenomenul cares-a declansat deja! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! sellectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
04 ian, 10:30
elena
job
Lucru pe calculator, max. 3 ore pe zi, pentru un castig de cel putin 300 de euro lunar, oferta serioasa.
Cei interesati trimiteti textul "JOB" la adresa de email [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ