UniCredit Ţiriac Bank estimează o scădere a ratei inflaţiei până la 3,3%

| 02 aug, 2013

Scenariul de bază al UniCredit Ţiriac Bank prevede o scădere a ratei inflaţiei până la 3,3% la finalul anului, a declarat Mihai Pătrulescu, senior economist al băncii.

"Scenariul nostru de bază prevede o scădere a ratei inflaţiei până la 3,3% la finalul anului curent. Pentru moment, ne menţinem această estimare, dar admitem că balanţa riscurilor este înclinată spre o scădere (cu atât mai mult cu cât 2013 va fi un an agricol bun)", a spus Pătrulescu.

Unul dintre factorii favorabili pentru evoluţia inflaţiei este, potrivit sursei citate, scăderea ponderii certificatelor verzi din facturile consumatorilor finali. 

"Însă, acest efect este contrabalansat într-o anumită măsură de calendarul de liberalizare a preţurilor energiei. Astfel, începând cu luna iulie, ponderea energiei achiziţionate din piaţa concurenţială a crescut la 10% (anterior, aceasta fiind zero). De asemenea, procesul de dezinflaţie poate fi ajutat de anul agricol bun şi scăderea TVA la produsele de panificaţie. Trebuie însă să menţionăm că transmisia acestei decizii a Guvernului va fi îngreunată de gradul ridicat de evaziune fiscală şi particularităţile pieţei (structura competiţiei, nivelul scăzut de elasticitate la preţ a produselor de panificaţie)", a mai afirmat oficialul UniCredit Ţiriac Bank. 

Preţurile de consum au rămas relativ stabile în iunie, rata lunară a inflaţiei fiind de 0,01, în timp ce rata anuală a urcat uşor, de la 5,32% în mai la 5,37%, fiind în linie cu prognoza Băncii Naţionale a României (BNR) pentru primul semestru, de 5,3%. 

Conform unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS), preţurile mărfurilor alimentare au scăzut, în luna iunie 2013, cu 0,72%, comparativ cu mai, în timp ce mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,26%, iar tarifele la servicii s-au majorat cu 0,88%. Rata medie lunară a inflaţiei a fost în primul semestru de 0,3%, similară cu cea din primele şase luni din 2012.

În ultimele 12 luni, creşterea medie a preţurilor pe total (iulie 2012 - iunie 2013), faţă de precedentele 12 luni (iulie 2011 - iunie 2012), determinată pe baza IPC este 5%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 4,5%.

Pentru acest an, Comisia Naţională de Prognoză estimează o rată medie anuală a inflaţiei de 4,3%, creşterea preţurilor de consum la sfârşitul anului fiind preconizată la 3,5%, conform Prognozei de primăvară pe termen mediu 2013-2016. Ţinta de inflaţie a BNR pentru 2013 este de 2,5%, plus/minus un punct procentual.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ