Ședință crucială la BNR. Ce anunț face Mugur Isărescu

| 07 feb, 09:31

Banca Națională a României are programată joi la ora 11.00 o nouă ședință de politică monetară, urmată de o conferință de presă a lui Mugur Isărescu.

În plin scandal politic întreținut de PSD-ALDE legat de nivelul dobânzii ROBOR; dar și de explozia cursului valutar, BNR decide joi dacă modifică sau nu dobânda de politică monetară, informează Realitatea Financiara.

Guvernatorul Mugur Isărescu a anunțat că va susține la ora 15:00 o conferință de presă, pe această temă. Sunt așteptate declarații ale Guvernatorului BNR și cu privire la ROBOR, și pe tema cotației leului.

BNR a decis în prima şedinţă de politică monetară din 2019 să menţină dobânda-cheie la 2,5% şi nivelul ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,5% pe an.

De asemenea, Banca Centrală a păstrat rata dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,50% pe an şi nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Decizia luată în 8 ianuarie de BNR a fost în linie cu aşteptările majorităţii analiştilor, având în vedere aşteptările de temperare a inflaţiei în jurul nivelului de 3% şi încetinirea creşterii economice, precum şi măsurile fiscale care vizează inclusiv băncile.

BNR a reluat în 2018, după o pauză de un deceniu, înăsprirea politicii mo­ne­tare, majorând în primul semestru do­bânda-cheie de trei ori, de la minimul is­toric de 1,75%, până 2,5%, pentru a ţine inflaţia sub control. Estimările ini­ţiale ale economiştilor indicau un nivel al dobânzii-cheie la finele lui 2018 în in­ter­valul 2,75% – 3% sau chiar mai mult.

Tag-uri: BNR, mugur isarescu
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ