Egalizarea vârstei de pensionare a femeilor şi bărbaţilor, nu mai devreme de 2015

| 28 aug, 2013

Vicepreşedintele PSD, Rovana Plumb, preşedinte al Organizaţiei de Femei Social Democrate, a atras atenţia că ""speculaţiile" vehiculate public în ultimele zile potrivit cărora România ar egaliza vârsta de pensionare în anul 2015 sunt "false, nefondate" şi nu au legătură cu documentele discutate de Guvern.

"În Strategia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă 2013-2020, nu se pune problema egalizării vârstei de pensionare la 65 de ani în 2015. Nicăieri în textul strategiei nu se aminteşte o astfel de acţiune asociată cu un asemenea termen. Deşi Uniunea Europeană a recomandat ca egalizarea vârstei de pensionare între femei şi bărbaţi să se realizeze mai rapid, ministrul Muncii a negociat ca acest lucru să aibă loc până în 2035, pentru ca România să se poată pregăti pentru o astfel de măsură", a declarat Rovana Plumb, potrivit unui comunicat, citat de Agerpres.

Ea a menţionat că Guvernul nu a luat niciodată în calcul o asemenea decizie, pentru care în România nu există acum condiţii adecvate.

"Este o idee fixă a PDL, care şi astăzi o susţine cu aceeaşi ardoare, deşi aplicarea sa ar fi absurdă în prezent. Inclusiv în 2009-2010, când guvernarea PDL ar fi vrut egalizarea rapidă a vârstei de pensionare, m-am pronunţat împotriva unei asemenea măsuri pentru că România nu era pregătită. Nici acum România nu este încă pregătită, tocmai de aceea Guvernul a insistat în discuţiile cu Comisia Europeană ca măsura să fie planificată pentru orizontul de timp 2035. În perioada care urmează, vom susţine politicile necesare pentru ca o astfel de decizie să poată fi aplicată într-un climat social potrivit. Printre măsurile necesare şi pe care le vom susţine se numără: politici pentru reducerea diferenţelor de gen în salarizare; politici publice sau măsuri proactive de reîncadrare pe piaţa muncii a femeilor cu vârste cuprinse între 50 şi 65 de ani; sprijinirea dezvoltării antreprenoriatului în rândul femeilor; dezvoltarea infrastructurii pentru a asigura facilităţi de îngrijire a copiilor în toate comunităţile şi accesul la acest tip de servicii; dezvoltarea serviciilor de îngrijire, precum şi facilitarea accesului persoanelor dependente la servicii de îngrijire", a mai afirmat Rovana Plumb.

Ministrul a adăugat că aceste măsuri fac parte din planurile Guvernului actual, iar majoritatea sunt prevăzute deja în Strategia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă 2013-2020, aflată în dezbatere publică.

"Noi nu facem ca PDL - să propunem egalizarea peste noapte a vârstei de pensionare la 65 de ani fără să ne gândim la consecinţe, la impact, la cât rău ar putea face o astfel de măsură introdusă din senin; dimpotrivă: mai întâi începem să construim treptat toate politicile şi măsurile necesare pentru ca societatea să se poată adapta cât mai bine, iar Uniunea Europeană va înţelege şi va respecta punctul nostru de vedere", a mai spus vicepreşedintele PSD.

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ